Geografie, întrebare adresată de dianarl, 8 ani în urmă

Caracterizați mediul mediteranean din Europa precizând :
-in ce parte a Europei se întâlnește
-tipul se clima și caracteristicile ei
-tipul de vegetație
-gradul de antropizare
Ajutor va rog e urgeentt.. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrianstanagui
5

Răspuns:

LOCALIZARE

Mediul mediteranean este legat de bazinul Marii Mediterane, dar acesta se mai afla si in Grecia, sudul Italiei, al Frantei, al Bulgariei, Cipru, vestul Croatiei, intre 30 si 450 grade latitudine si este caracterizat prin ierni blande, ploioase si veri uscate si calduroase.

Marea Mediterană este o mare intercontinentală (situată intre doua continente).Pe teritoriul Europei zonele care se înscriu în cadrul mediului meditarenean sunt în general capitalale care au ieşire la Marea Mediterană.

Spre exemplu: Spania; Franţa; Italia; Grecia; vestul Mării Adriatice; insulele din Marea Mediterană (europeană); Crimeea de Sud.

CLIMA:

Climatul are un sezon de vara calda(4-6luni) si uscata (temperaturi de 20-25C ) cu frecvente mase de aer tropical si unul de iarna umeda ( in 4-5 luni cade cea mai mare cantitate de precipitatii, sub forma de ploi torentiale,din cele 500-1000mm anuale), racoroasa(temperaturi medii de 5-10 C) facilitata de prezenta vanturilor de vest. In munti scad temperaturile, cantitatea de precipitatii, se dezvolta vanturile locale care antreneaza aer rece( mistralul, in Franta, bora, in Croatia).

Precipitatiile sunt cuprinse intre 400 si 800 mm/an si au deseori un caracter torential.

In jurul Marii Mediterane limita climei mediteranene coincide cu limita culturii maslinului.

VEGETATIE

Este formată din arbori vesnic verzi, xerofiti (esenţe lemnoase caracteristice), cum sunt stejarul de plută, stejarulvesnic verde, pinul de Alep, cedrul de Liban, măslinul sălbatic.

Copacii sunt scunzi, au coaja groasa si frunze mici si cerate, pentru a rezista la uscaciune.

Padurea este rara,are o inaltime de circa 10 metri şi arborii sunt adaptaţi la secetă: frunze mici si lucioase,tulpini groase, rădăcini adânci sşi coroana sub forma de umbrela.

Padurile cu vegetatie mediteraneana cresc in cinci zone larg raspandite. Cele mai raspindite intre acestea sunt cele care cresc in jurul Marii Mediterane. Mare parte din vegetatia bastinasa de stejari veşnic verzi si pini a fost "alterata" de interventia omului.

In locul padurilor defrisate cres tufişuri dese, ţepoase si arbuşti venşic verzi care formeaza vegetaţia de maquis. Gariga este mai rară şi creşte doar pe calcar si are un miros puternic: levănţică, dafin, rozmarin.

GRAD DE ANTROPIZARE (Activitati antropice)

Mediul mediteranean a fost si este propice activitatilor antropice avand repercusiuni in alcatuirea si structura mediului natural. S-au inregistrat: taierea abuziva a padurilor, insotita de accelerarea proceselor de eroziune ce au dus la degradarea solurilor; impunerea unor medii intens antropizate atat in cadrul asezarilor urbane mari, cat si in lungul litoralului oceanic sau maritim; in afara instalatiilor si a amenajarilor portuare, se afla o retea de statiuni turistice si balneomaritime cu dotari, porturi si infrastructura ce modifica mult, caracteristicile initiale ale tarmului.

Explicație:

Alte întrebări interesante