Istorie, întrebare adresată de stefanetvictoria4, 8 ani în urmă

Caracterizați personalitatea lui Napoleon. Care a fost rolul lui și a războaielor franceze în răspândirea ideilor revoluționare în Europa.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eugenia200783
3

Răspuns:

Napoleon Bonaparte, cunoscut și sub numele de Napoleon I, a fost un lider militar francez care a cucerit cea mai mare parte a Europei la începutul secolului al XIX-lea. În timpul domniei sale ca împărat, el a purtat război împotriva diferitelor coaliții europene înainte de a fi exilat de către concetățenii săi. Conducerea sa a format o societate franceză, o cultură, o economie și o tehnologie.

Revoluția franceză a eliminat clasa ofițerilor republicani și câțiva selectați ar putea realiza promoții rapide. Până în decembrie 1793, Napoleon era deja un erou al orașului Toulon, general și favorit al lui Augustine Robespierre; după un timp roata revoluției s-a întors și Napoleon a fost arestat pentru înaltă trădare. Starea de bine politică l-a salvat, iar Paul Barras, viitorul ministru al Franței, a devenit patronul său.

Bonaparte a devenit rapid cel mai respectat reprezentant al puterii militare datorită capacității sale de a-și exprima și apăra punctul de vedere în orice moment și în orice situație.

Este imposibil să descriem pe scurt toate calitățile acestui împărat: Napoleon nu poseda geniu, dar era bun la meseria sa; nu a fost cel mai bun politician din vremea sa, dar a fost, fără îndoială, excelent; nu era un legislator perfect, dar contribuția sa era foarte importantă. Geniul real și indubitabil Napoleon a combinat aceste talente, ridicându-se din haos, construind, conducând și distrugând un imperiu și apoi repetând același lucru un an mai târziu. Erou sau tiran, Napoleon a făcut Europa să-și amintească de el pentru un secol.

Aprecierile lui Bonaparte în istoria lumii: de la un revoluționar - „împărat al libertății” la „monstrul corsic” și „minotaur”. Admiratorii săi ajung până la îndumnezeire. Dar există și urăști. Uneori fierb astfel de pasiuni, încât se pare că Napoleon este încă în viață.

* ideile revoluției franceze s-au răspândit în Europa, principalul efect fiind trezirea națiunilor europene împotriva marilor imperii.

Alte întrebări interesante