Geografie, întrebare adresată de jotarodio2010, 8 ani în urmă

caracterizati un referat cu tipuri de medii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de awqx
10

Răspuns:

TIPURI DE MEDII GEOGRAFICE PE TERRA

Mediul geografic reprezinta un macrosistem alcatuit din mai multe componente (relief, apa, aer, sol, vietuitoare, inclusiv omul cu activitatile sale) intre care s-au statornicit relatii multiple de natura spatiala, temporala, cauzala, evolutiva si care se ofera observatiei prin peisaje.

I. MEDIILE DIN ZONA TEMPERATA

Se intind in latitudine intre 400 si 600, in zona temperata, avand o mare dezvoltare in continentele din emisfera nordica. In cadrul lor se includ campii, dealuri, podisuri, dar si importante lanturi de munti, ce determina o varietate mare de medii. Clima este caracterizata prin existenta celor patru anotimpuri, cu o variabilitate accentuata a vremii. Se caracterizeaza prin anotimpuri distincte, cu ierni friguroase si veri calde.

Exista trei tipuri de medii: temperat-oceanic, temperat-continental si mediteranean.

Mediul temperat - oceanic

Mediul temperat-oceanic se afla in spatiile continentale vecine oceanelor, la latitudini de 40-550 C, avand o dezvoltare mai mare in regiunile de campie si de dealuri (in Europa de Vest) si mai restransa in dreptul lanturilor de munti (Cordilieri, Anzi) care constituie bariere in calea maselor de aer aduse de circulatia vestica. In Europa si in America, clima blanda cu veri racoroase si ierni placute (circa 800 - 1.000 mm/an precipitatii) asigura, pe de o parte, o vegetatie bogata, cu paduri de foioase, iar pe de alta parte, soluri fertile. In estul Asiei, climatul este dependent de circulatia maselor de aer dinspre ocean, care vara dau precipitatii bogate, si dinspre interiorul continentului, iarna (uscate si reci).

Mediul mediteranean

Mediul mediteranean este legat de bazinul Marii Mediterane, dar acesta se mai afla si in Cali¬fornia, in Africa de Sud, sud-vestul Australiei, Grecia, Cipru, Liban, Sudul Italiei, al Frantei, Bulgariei, Nordul Egiptului, Iordania, Israel,Vestul Croatiei s.a. intre 30 si 450 latitudine, si este caracterizat prin ierni blande, ploioase si veri calduroase, uscate, avand regiuni intens populate si cu multiple modi¬ficari in peisaje. Santiago (Chile) constituie tipul cel mai racoros si mai uscat situat pe coasta vestica a continentelor, iar Siracusa (Sicilia) este un tip mai cald si mai umed, cu un interval de variatie termica mai mare si cu veri mai calduroase.

Mediul padurilor umede dense

Se afla de o parte si de alta a Ecuatorului, in medie pana la 50 latitudine, cu o extensie deosebita in America de Sud (bazinul Amazonului, Podisul Guyanelor, nordul Podisului Brazilian), Africa (bazinul fluviului Congo, litoralul Golfului Guineii, estul Madagascarului), Indonezia, Filipine, Malaysia etc, la altitudini pana la 1.000 m.

Precipitatiile medii anuale sunt abundente, depasind 2.000 mm/an, in apropierea coastelor fiind mai mari. Spre exemplu, in Columbia, la Buenaventura, pe tarmul Pacificului, se inregistreaza peste 9.000 mm/an. Nebulozitatea este ridicata, iar atmosfera este permanent saturata cu vapori de apa. Aceste conditii favorizeaza dezvoltarea padurilor ecuatoriale luxuriante care sunt greu suportate de om.

Alte întrebări interesante