Biologie, întrebare adresată de dianapacurar85, 9 ani în urmă

Caracterizeaza cele trei zone ale unui lac. ( zona litorala,zona pelagiala, zona de fund)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Happiness
6
b) Pestii pelagici

Zona pelagica este continuarea in larg a zonei litorale si cuprinde paturile de apa pana la 400 m adancime, adica pana unde mai patrunde lumina. Zona pelagica difera de cea litorala prin numeroase particularitati, care fac ca si fauna sa piscicola sa fie diferita de cea litorala. Deoarece razele soarelui patrund la o adancime de cateva sute de metri, viata plantelor acvatice este asigurata. in lipsa unui fund potrivit, in locul padurilor de alge ale zonei litorale, aici traiesc numai plante plutitoare care formeaza fitoplanctonul. Acesta are un rol foarte important in lanturile trofice. Lipsa fundului influenteaza nu numai vegetatia, ci si pestii din aceasta zona. Aici, pradatorul nu are posibilitatea de a ataca din ascunzis, dar nici pestele urmarit nu-si gaseste loc potrivit pentru ascunzis. Drept urmare, pestii pelagici sunt buni inotatori. Pestii pelagici ca: rechinul, tonul, chefalul, somonul, heringul, pestele-spada etc. au un corp fusiform si sunt foarte buni inotatori. Majoritatea pestilor pelagici sunt rapitori, hranindu-se cu pesti pelagici mai mici. Acestia din urma se hranesc cu plancton. Se reproduc in largul marii, mai rar in zona litorala. Ei depun un numar mare de icre. Sunt foarte bine adaptati mediului, ceea ce reiese si din coloratia lor care este in nuante inchise pe spate si deschise pe abdomen. Se intalnesc si pesti pelagici cu corpul transparent.

c) Pestii abisali

Zona abisala incepe la limita inferioara a patrunderii luminii si se intinde pana in fundul apelor. Conditiile care predomina aceasta zona sunt foarte omogene si vitrege, din care cauza fauna acestei zone este foarte saraca atat in ceea ce priveste numarul speciilor cat si cel al indivizilor. in aceasta zona predomina intunericul etern de aceea majoritatea pestilor k abisali sunt inzestrati cu organe luminoase, care servesc pentru atragerea prazii, indepartarea dusmanului sau pentru gasirea sexului opus. Ochii acestor pesti sunt mici sau lipsesc complet, uneori sunt telescopici si cu ajutorul acestora pestii pot percepe si lumina I cea mai slaba.

Conditiile de reproducere si de hranire din aceasta zona sunt nefavorabile. Lipsind { lumina, aici nu traiesc plante. Pentru acest motiv, pestii abisali sunt rapitori sau se hranesc I cu cadavre. Unii dintre ei au gura si stomac extrem de mari (Macropharynx, Melanocoetus, I Linophryne). La multi pesti abisali, masculii sunt paraziti pe femele, nefiind capabili de o ; viata independenta. Acest parazitism al masculilor se poate explica prin adaptarea la I reproducere, in conditiile vitrege de aici. Datorita acestui parazitism este asigurata B apropierea sexelor opuse si supravietuirea speciei.
a) Pesti litorali

Zona litorala cuprinde patura apei asezata deasupra platoului continental. Prin particularitatile ei, aceasta zona difera mult de celelalte zone marine. Caracteristica principala a acestei zone este bogatia in hrana, alcatuita din diferite alge si plante marine si din hrana adusa si depusa de catre fluvii in aceasta zona. Fundul stancos, pietros, nisipos si malos, hrana abundenta, bogatia vegetatiei acvatice din aceasta zona, asigura conditii favorabile de trai si o fauna bogata, aici intalnindu-se o mare varietate de specii de pesti.

Pestii litorali traiesc in apropierea malului si fundului apei, din care cauza nu sunt buni inotatori. Acest fapt nu-i dezavantajeaza, deoarece stancile, pietrele, vegetatia acvatica, malul si nisipul, le ofera intotdeauna locuri potrivite pentru adapost si refugiu. Una dintre primejdiile la care sunt expusi pestii din zona litorala o constituie valurile apei. Diferite adaptari specifice ii apara de pericolul valurilor puternice, precum ar fi izbirea de stanci, de pietre sau aruncarea pe uscat. Unii au corpul turtit dorsoventral, iar pleuronectiformele sunt comprimate lateral. 
Alte întrebări interesante