Limba română, întrebare adresată de caras2, 9 ani în urmă

caracterizeaza cetatea Curtea de arges

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Madixxsm
2
La 37 km de Piteşti, pe DN 7C, se află municipiul Curtea de Argeş, situat de o parte şi de alta a Argeşului, veche capitală a Ţării Româneşti, cunoscut astăzi mai mult datorită mănăstirii cu acelaşi nume ridicată în 1517 de către Neagoe Basarab, dar şi pentru monumentele de arhitectură şi artă .Orasul are o suprafata de 75 km patrati, fiind imprejmuit de muscelele si dealurile sudice ale Muntilor Fagaras, din Carpatii Meridionali. Atestat documentar în 1330, martor a numeroase fapte şi evenimente din trecutul neamului, Curtea de Argeş este un ghid de preţ în cercetarea vestigiilor istorice .
Cadrul natural al orasului este conditionat de prezenta zonei montane din apropiere, care se afla la cca 28 km distanta si care introduce variatie si diversitate in peisajul geografic.
Fiind situat intr-o depresiune intracolinara, orasul dispune de o clima favorabila, caracterizata prin temperaturi moderate pe tot parcursul anului si prin precipitatii abundente. Iernile sunt blande in comparatie cu cele aspre din zona de campie, iar in timpul verii este placut, cu zile luminoase si insorite.
Pentru ca orasul este mic alternanta de nou si vechi este cu atat mai uluitoare. Vestigiile medievale par sa nu fie insa tulburate de apropierea caselor moderne.
In piateta din centru te intampina statuia intaiului domn al Tarii Romanesti, Basarab I. Intr-o parte, ruinele Cetatii Domnesti, cel mai vechi ansamblu de arta feudala din tara noastra, pastrat in forma initiala, in alta chemarea tainica a turnului Bisericii San-Nicoara.
Din intreaga cetate, doar falnica Biserica Domneasca (Biserica Sf. Nicolae Domnesc) a biruit vremurile.
Alaturi ii mai tin inca tovarasie ruinele caselor voievodale, ale bastionului de aparare, inconjurate de ramasitele zidurilor groase de aparare.
Municipiul Curtea de Arges, dispune de un aer aparte, plin de istorie si mister, fiind prima capitala a Tarii Romanesti, fiind invaluit de legende si zicale, printre care cea mai cunoscuta este a Mesterului Manole. Curtea de Arges este una din cele mai vechi asezari din Romania, oferind turistilor o panorama unica, cladiri vechi pastrate cu sfintenie, stradute mici si terase ademenitoare.
Alte întrebări interesante