Geografie, întrebare adresată de soniaalexa6982, 8 ani în urmă

Caracterizează continentul european referindu de la așezarea și vecinii relief climă ape și vegetație ​dau 100 de puncte și coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bya717
0

Răspuns:

Europa apartine emisferei nordice si este strabatura de paralele la 45°lat.N, de meridianul Greenwich, precum si de Cercul Polar de Nord.

In partea Nordica Europa se invecineaza cu Oceanul Arctic, in vest cu Oceanul Atlantic, in sud cu Marea Mediterana-str. Dardanele-Marea Marmara-str. Bosfor-M.Neagra, iar in est cu Asia, fiind delimitata de Muntii Ural, raul Ural si Marea Caspica.

Relieful este variat, format din campii, dealuri, podisuri (~80% din suprafata Europei) si munti, formati in orogeneze si in etape diferite.

In ceea ce priveste clima, europa aprtine zonei temperate, fiind prezent: climatul mediteranean, temperat oceanic, temperat continental de tranzitie, de ariditate si excesiv rece, dar si zonei reci: climatul supolar.

Reteaua hidrografica a Europei este bogata, aceasta fiind compusa atat din rauri, fluvii, mări si lacuri: naturale si antropice. Cel mai important fluviu economic al continentului european este Dunarea, al doilea fluviu al Europei dupa Volga, aceasta facand legatura intre Marea Neagra si Marea Nordului prin canalul Rin-Main-Dunare.

Vegetatia este de asemenea vasta si are legatura cu tipul de clima. De pilda, in zona mediteraneana se intalnesc padurile sempervirescente, in zona temperat oceanica si temperat continentala de tranzitie padurile de foioase, in zona temperat continentala de ariditate, se gaseste stepa si silvostepa, in cea excesiv rece, padurile de conifere, iar in zona subpolara, tundra.

Alte întrebări interesante