Limba română, întrebare adresată de musuroilumi05, 8 ani în urmă

Caracterizează în 150 de cuvinte în maturizarea unui adolescent?


musuroilumi05: Va rog frumos!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mflorin12346
0

Răspuns:

Prezint câteva idei despre schimbările, contradicţiile şi riscurile întâlnite în perioada adolescenţei, preluate din lucrările mele Generaţie şi cultură şi Sociologie.

Adolescenţa este perioada de vârstă cuprinsă între 14-18 ani. Ea este un moment critic din dezvoltarea individului deoarece acesta caută să se raporteze permanent, la ceilalţi, ca o persoană autonomă, cu conştiinţa propriei identităţii.

Fizic, insul cunoaşte la această vârstă o dezvoltare accelerată, fetele evoluând mai repede decât băieţii. De altfel, fetele îşi încheie creşterea fizică la vârsta de 17 ani. Cea mai mare parte dintre ele (75%) ating faza pubertăţii înainte de 14 ani, pe când băieţii ajung la acest moment, în majoritatea lor (85%), la 15 ani. Adolescenţii consumă mult alimentar şi de aceea nutriţia şi programul de masă sunt de o deosebită importanţă.

Psihologic, adolescentul se caracterizează printr-o bogată imaginaţie, el „visează cu ochii deschişi“, dar şi prin creşterea puterii de judecată. În schimb, memoria este deficitară. În acest interval de timp individul dezvoltă interese şi abilităţi speciale fără însă a avea tenacitatea şi capacitatea de a finaliza o acţiune

Alte întrebări interesante