Limba română, întrebare adresată de idksayumi3004, 8 ani în urmă

caracterizeaza intrun text de o pagina personajul greuceanu. va rog mult. dau multe puncte si coroana.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dariusalexa609
2

„Greuceanu” este numele personajului principal aparținând basmului cu același nume. Eroul basmului este un personaj individual, masculin, cu însușiri fantastice. Cu toate acestea, el dispune și de însușiri morale ce aparțin planului real, reprezentând astfel un model etic al românului ideal, modelat de imaginația populară. Caracterizarea sa este realizată atât în mod direct (de către autorii necunoscuți și de către alte personaje), cât și în mod indirect (trăsăturile sale se desprind mai ales din faptele săvârșite, precum și din vorbele rostite și relația cu alte personaje).

Încă de la început, este caracterizat în mod direct („un viteaz pe nume Greuceanu”). Curajos și generos, pune interesul general mai presus de propria existență. Astfel, după ce mulți viteji au încercat să recupereze soarele și luna din ghearele zmeilor, sfârșind prin a eșua și a le fi tăiate capetele, Greuceanu se angajează, totuși, să ducă la bun sfârșit această misiune importantă. Fiind un model al românilor de demult, nu îi lipsește credința în Dumnezeu („încumetându-se pe ajutorul lui Dumnezeu și pe voinicia sa”).


idksayumi3004: multumesc mult de tot,chiar asteptam sami sa raspunda cineva,deja ma gandeam ca nimeni numi va mai raspunde multumesc mult de tot
idksayumi3004: sami raspunda*
Alte întrebări interesante