Caracterizează personajul moș Nichifor Coțcariu din opera cu același nume.
Răspunsuri la întrebare
Personajul este o instanta narativa fundamentala, sustinatorul universului fictional. In cadrul operei "Mos Nichifor Cotcariu" identitatea protagonistului ne este relevata inca din frazele incipente "e un om, ca toti oamenii". Acesta este un personaj masculin, eponim si principal. Fiind un personaj complex, acesta este caracterizat atat prin mijloacele caracterizarii directe, cat si prin mijloacele caracterizarii indirecta. I se realizeaza astfel un portret plin de semnificatii, ce intrugeste si sustine mesajul textului epic.
Caracterizarea directa este realizata prin intermediul naratorului "mos Nichifor Cotcariu era harabagiu" "Harabagia, zicea el, e mai buna, ca ai de-a face tot cu marfa vie, care la deal se da pe jos, la vale, pe jos, iar la popas, in caruta" , "mos Nichifor stradalnic si iute la trebile lui". Din afirmatiile acestuia putem sustine ca mos Nichifor era un om dedicat slujbei sale, insa prefera sa transporte oamenii mai mult decat marfa. Protagonistul era si amuzant, de asemenea, placandu-i convorbirile foarte mult:"era cat se poate de sagalnic" si "De glumet, glumet era mos Nichifor". Insa, atitudinea lui Mos Nichifor era total opusa atunci cand acesta era impreuna cu "balbatia lui"; "se facuse buclucas, hartagos si de tot hapsan", iar acesta cand iesea din contact cu ea, isi revenea la normal:"caci cum iesea la drum parca era altu", sotia lui zapacindu-l la cap probabil prea des.
Caracterizarea indirecta este realizata prin intermediul mediului din care traieste, numelui, relatiile cu alte personaje, fapte si dialog. Acesta era un taran carutas din mahalaua Tutuienii din Targul Neamtului. Numele lui reprezinta normalitate si naturaletea lui, neiesind in evidenta cu ceva anume, ci doar cu slujba lui, aceea de harabagiu. Dialogul sau cu jupanul Strul marcheaza amabilitate, prietenia si sociabilitatea cu care il intampina pe acesta, dar si cu amuzamentul sau irezistibil. Dialogul cu jupaneasa a fost la fel, mos Nichifor transmitand doar haz si amabilitate : "nu te imputina cu inima" , "om face ce-om face", "esti de tot poznasa si d-ta" ,"Valeu, valeu.." ;; "iti vine a te juca, jupanesica, asa-i..?"
In opinia mea, protagonistul eponim al operei citate este un om amuzant, modest, amabil, prietenos, intelegator si serios cand trebuie, astfel, pot afirma ca este un model demn de urmat in care poti avea incredere.
Considerate "fiinte de hartie" personajele contureaza mesajul textului, astfel figura personajului mos Nichifor Cotacriu se reflecta in imaginea cititorilor, transpunandu-si propriile lor emotii si trairi.