Limba română, întrebare adresată de dariavarban200, 8 ani în urmă

caracterizeaza un personaj care va marcat dintr-o operă maxim de o pagin


VA ROOOG URGENT ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de phenompilot6
1
Opera literara “Moara cu noroc” este scrisa de Ioan Slavici si publicata in volumul “Novele din popor” in anul 1881 si are ca personaj principal pe “Ghita”, un personaj complex ale carui trasaturi sunt bine evidentiate pe parcursul intregului subiect, atat prin intermediul caracterizarii in mod direct cat si prin portretul moral al personajului. (citește Eseu literar Moara cu noroc)

Tipologizare

Ca personaj principal in nuvela, Ghita se inscrie in categoria personajelor realiste, nuvela lui Slavici fiind prin tematica, o nuvela realista. Ca personaj realist el ilustreaza un erou tipic intr-o situatie tipica, reprezentand tipul carciumarului dominat de lacomia pentru bani, trasatura definitorie care va marca profund evolutia acestui personaj. Este un personaj rotund, complex, reprezentand totodata tipul taranului naiv, dar dornic de mai bine, aspiratie ce devine obsesiva si ce il va distruge psihic si emotional, evidentiindu-se astfel consecintele distrugatoare pe care le are setea de avere asupra omului.


Personajul principal al carui statut social si moral se schimba pe parcursul nuvelei, se abate de la norma morala enuntata la inceputul nuvele “omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, bogatia si linistea colibei tale te face fericit”, la inceputul operei aparand in ipostaza de cizmar cinstit, dar sarac, dornic de a se imbogati. Ca urmare devine hangiu, la inceput el este apreciat datorita onestitatii, dar este dominat de obsesia banului in continuare. Se transforma astfel caracterial in tipul parvenitului, omul care decate atat spiritual cat si sufleteste, nuvela urmarind degradarea morla ain toate etapele. Ultima ipostaza a decaderii il infatiseaza ca sot ucigas al propriei sotii, dominat de frica, de obsesia pentru bani, fiind exploatat moral de Lica.


———————————————
Mult succes!

dariavarban200: Mulţumesc<3
Alte întrebări interesante