caracterizeaza un personaj din textul ionica mincinosul de alexandru mitru
Răspunsuri la întrebare
Ionică este personajul-simbol din textul "Ionică mincinosul" de Alexandru Mitru. Prin el este sugerată minciuna și trufășia din toate timpurile, catalogându-l ca și personaj negativ. Ionică este caracterizat direct și indirect.Caracterizarea directă este realizată de către narator,dar şi de către alte personaje ale operei.Astfel,din afirmațiile directe ale naratorului aflăm ca lui Ionică "nu-i plăcea să-si ajute părinții" reliefând încăpățînarea personajului,dar şi tendința sa de a se sustrage de la muncă,încercând însă, de fiecare dată, să îi inducă în eroare pe cei din jur:"Se preface c-ajută. Şi n-ajută "
De asemenea, pe lângă mincinos și lenos, este reflectat și ca lăudăros: "- Tătucă! Ai spus că-mi vei face și mie niște opincuțe, dacă oi fi vrednic pe lângă casă. Și sunt tătucă..."
La fel de reprezentative rămân, fără îndoială, gândurile lui Ionică, care îi oglindesc prin excelenta caracterul.Personajul meditează, de cele mai multe ori,la soluții prin care ar putea să trişeze,în loc să asculte sfatul binevoitor al tatălui ("De unde sa ştie tătuca daca am vânturat eu grâul ori ba?Că n-o avea la el oglinda fermecată! ")
Dar la final, este demascat , iar opincuțele pe care trebuia să le primească au fost atârnate deasupra laviței unde dormea băiatul, accentuand ideea proverbului: "Minciuna are picioare scurte"