Limba română, întrebare adresată de vdubekskqnak, 8 ani în urmă

caracterizeazal pe Anton Lupan in opera toate panzele sus​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaibantas
4

Răspuns:

Temerarul capitan al echipajului "Speranta", Anton Lupan, este personajul principal al unui roman ce poate fi considerat ca cel mai reusit dintre cele grupate sub denumirea - care ascunde ades o unda peiorativa -de "literatura pentru copii si tineret". Normal, unei asemenea categorii beletristice ii este caracteristic exemplarul. Anton Lupan este un erou exemplar.

La fel ca majoritatea coechipierilor sai, si el este un personaj surprins in formare, de la baiatul orfan de mama, crescut doar de tata, pana la darzul si aprigul inginer care va invata cum sa-si croiasca o corabie si un drum pe mare: "Era singur cu tatal lui; maica-sa murise nascand al doilea copil, care insa nu traise mai mult de o zi. intre tata si unicu-ifiu se statornicise o prietenie mai putin obisnuita in acel timp, care pentru Anton Lupan nu avea sa fie egalata decat de prietenia lui cu Pierre Vaillant, mai tarziu".

Facuse scoala in Apus; la Paris terminase clasele de liceu si urmase Politehnica, loc unde viata i se schimbase. Fire sociabila, aici se imprieteneste cu Pierre, un tanar la fel de curios si ambitios, alaturi de care isi propune sa cunoasca tot; amandoi studiaza, cauta, citesc, se informeaza; calauzit de atata ambitie, Anton va invinge dorul de casa, unde-l astepta un tata batran si bolnav, dar rabdator si intelegator.

Astfel, impulsionati de notitele lui Amold Vaillant, tatal lui Pierre, cei doi hotarasc sa plece spre Tara de Foc, tocmai pentru a afla ceea ce altii n-au reusit; si-ar fi dorit sa fie astfel un Charles Darwin, sa experimenteze si sa cerceteze taina cea mare, sa poata face noi afirmatii si sa fie ei primii oameni care lanseaza o noua teorie. Din pacate, la un moment dat soarta le-a fost potrivnica: vitregiile ei i-a despartit, fiecare apucand pe drumuri diferite.


vdubekskqnak: într-o compunere
vdubekskqnak: dacă s-ar putea
mihaibantas: a bine
vdubekskqnak: Mersi mult
mihaibantas: cum e
mihaibantas: cu plăcere
Alte întrebări interesante