Biologie, întrebare adresată de VietcongGuy, 8 ani în urmă

care ar trebui sa fie perimetrul unui copil de 14 ani (baiat)?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sdobrica322
0

Răspuns:

20-25cm

Explicație:

În cursul primului an de viaţă, repectiv în perioada de sugar, sporul creşterii în lungime este foarte mare, de 20-25 cm. În cel de-al doilea an de viaţă ritmul creşterii staturale este echivalent cu o creştere medie lunară de 1 cm. În cel de-al treilea an, acumularea în lungime este de numai 6-9 cm, pentru ca la sfârşitul primei copilării talia lui să măsoare în jur de 94-95 cm.

În cursul perioadei şcolare, ritmul creşterii în lungime este mai lent. În jurul vârstei de patru ani, în mod obişnuit, copilul îşi dublează talia de la naştere, măsurând în jur de 103-104 cm. La vârsta de 6 ani, când copilul intră în perioada preşcolară, talia lui măsoară aproximativ 114-116 cm.

În perioada de şcolar mic şi până la pubertate, creşterea este mai lentă, cu un caracter uniform, talia câştigând anual în jur de 4-6 cm. La pubertate, în prima perioadă, creşterea staturală este rapidă, sporul la băieţi fiind de 15 cm, iar la fete de 12 cm. După vârsta de 13-14 ani, ritmul creşterii în lungime încetineşte progresiv. Odată cu încheierea proceselor de maturizare sexuală şi osoasă, respectiv 18-19 ani la fete, şi 21-22 ani la băieţi, încetează şi creşterea în lungime

Alte întrebări interesante