Istorie, întrebare adresată de AnnaWeasley97, 9 ani în urmă

Care au fost centrele revolutiei de la 1848 si ce evenimente s-au petrecut acolo?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LeoJoJo
4
I.MOLDOVA
Mișcarea s-a declanșat la Iași,pe 27 martie 1848; la Hotelul Petersburg a avut loc o adunare cu apr. 1000 de participanți.A fost adoptat programul revoluției "Petitia-proclamație" care cerea:gardă națională,reforma școlară și grabnica îmbunătățire a stării locuitorilor săteni.
Domnitorul Mihail Sturdza a respins programul.Unii participanți au fost arestați/exilați,altii au reusit să fugă și s-au refugiat în Bucovina si Transilvania.

II.TRANSILVANIA(Tran.)

Pericolul anexarii Tran. la Ungaria i-a determinat pe revoluționarii ardeleni să convoace o adunare a românilor.
Intre 3 si 5 mai 1848 a avut loc Marea Adunare Națională de la Blaj,unde au participat cca.4000 de oameni.A fost adoptat programul "Petițiunea Națională" care cerea autonomia celor 2 biserici românești,independența națiunii române,administrație și învățământ în limba română si desființarea iobăgiei fără despăgubire.
Dieta de la Cluj a votat alipirea Tran. la Ungaria iar trupele maghiare au pătruns în Tran.
În 1849 au avut loc lupte între armata revoluționară română și maghiară. Trupele maghiare au ocupat cea mai mare parte a Tran.,mai puțin Muntii Apuseni. N.Balcescu a reușit reconcilierea (împăcarea) dintre Avram Iancu si Lajos Kossuth însă prea târziu pentru că armata maghiară a fost înfrântă pe 1 aug.1849 de trupele austriece și rusești.

III. ȚARA ROMÂNEASCĂ

Revolutia s-a declanșat pe 9 iunie la Islaz și pe 11 iunie la București.
La Islaz,în cadrul unei adunări a fost prezentat programul "Proclamația de la Islaz" care cerea independența administrativă si legislativă a țării,egalitate în drepturi,gardă națională,desființarea clăcii si împroprietărirea țăranilor prin despăgubire și învățământ egal pentru toți.
Domnitorul Gheorghe Bibescu acceptă programul,apoi abdică,părăsind țara. Conducerea este preluată de un guvern provizoriu care ia o serie de măsuri ca: desființarea ramurilor boierești,organizarea armatei și tricolorul ca drapel național.
La presiunile Rusiei,Imperiul Otoman a intervenit atât pe cale pașnică cât și pe cale militară pentru înfrângerea revoluției.
Răspuns de Richard76
4
Revoluția în Tarile Romane

Moldova. Pe 27 martie 1848, Revoluția izbucnește la Iași cu participarea lui Kogălniceanu, V. Alecsandri, Al. I. Cuza, iar petiția proclamatiune cerea desființarea cenzurii, eliberarea deținuților politici, îmbunătățirea situației țărănimii. Domnitorul Mihail Stur da a innabusit aceasta mișcare.

Tara Românească. Pe 9 iunie are loc Întrunirea de la Islaz unde se cerea desființarea ramurilor boierești, domn ales pe 5 ani, desființarea clăcii. Se constituie un guvern revoluționar alcătuit din CA Rosetti, Nicolae Bălcescu și Ion Heliade Rădulescu, deși revoluționarii au preluat puterea, Revoluția este înfrântă în Muntenia prin intervenția trupelor otomane.

Transilvania. În mai 1848 are loc Întrunirea de la Blaj, unde s-a cerut desființarea iobagiei fără despăgubire, libertatea comerțului, folosirea limbei române în învățământ. Între revoluționarii români și maghiari au avut loc conflicte, rezistenta românilor fiind organizata în Munții Apuseni de Avram Iancu. Medierea lui Nicolae Bălcescu este târzie, revoluționarii maghiari fiind învinși la Șiria lângă Arad în august 1849.
Alte întrebări interesante