Ed. muzicală, întrebare adresată de Anaingrid, 8 ani în urmă

Care dintre calitatile sunetelo muzicale folosite de compozitor in lucrarea aleasa v-au determinat sa realizați corespondenta dintre muzica, poezie și pictura ?
Clasa a7-a

Anexe:

Utilizator anonim: teas ajuta din suflet dar nu stiu pt ca sunt clasa a 6 a

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gradinariuflavi
4

Răspuns:

Maurice Ravel-Jocuri de apă

La începutul secolului al XX personalitatea puternică a dirijorului și compozitorului M. Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice și prin noutatea lucrărilor sale muzicale cu rafinate sonorități impresioniste și un pronunțat colorit folcloric. Pianist remarcabil dedică primele sale lucrări acestui instrument: menuet antic, habanera, pavană pentru o infantă moartă: dovedind o înclinație deosebită pentru dans; de la dansul din epoca barocului pană la cel modern: vals, foxtrot dar și pentru blues. Ravel reînvie spiritul clasic francez în sonatină pentru pian și în suita preclasică Mormântul lui Couperin.

A scris 2 importante cicluri pentru pian: Oglinzi și Suita Gaspard al nopții. În muzica dramatică a scris o operă bufă într-un act "Ora spaniolă". După modelul lui Schubert a compus 8 valsuri nobile și sentimentale, transformate mai târziu în baletul ADELAIDA sau Limbajul Florilor. Mai compune suita pentru voce și orchestră SHEHEREZADA, rapsodia spaniolă.

Cea mai populară creație a sa simfonică este BOLEROUL - conceput pe un ritm obstinat care persistă pană la sfârșitul lucrării. Ravel expune la flaut o amplă melodie alcătuită din 2 perioade muzicale după care reluând mereu aceeași linie melodică îi suprapune succesiv câte un instrument la cvartă și octavă. Rezultatul este persistența accentelor melodiei care la fiecare reluare modificându-se efectul timbral, crește ca intensitate. Sedus de muzica orientală compune pentru voce și pian diferite melodii incluse în cicluri: * 5 melodii grecești, * 2 melodii ebraice, * 3 cântece din Madagascar ,* 3 cântece ale lui Don Quijote, *7 cântece populare, * ciclul de lieduri Istoriile Naturale.

Ravel a lăsat posterității lucrări în genul muzicii de cameră:

Trio în la minor,

Cvartetul de coarde în Fa major ,

Sonata pentru vioară și pian,

Sonata pentru vioară și violoncel,

Sonata pentru vioară și orchestra

Rapsodia - TZIGANE - de o mare dificultate tehnică cu un caracter strălucitor.

A compus concerte instrumentale:

Pian și Orchestră în Re major pentru mâna stângă.

Pian și orchestră în Sol major. Marea sa varietate ritmică izvorăște din diferite surse folclorice și din particularitățile dansurilor care l-au inspirat; de la vechea pavană până la ritmurile moderne.

Alte întrebări interesante