Biologie, întrebare adresată de EvaZoicaș, 8 ani în urmă

Care e importanta fasciculelor scpinocerebeloase? Ce informatii duc la cerebel?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marrykend
0
Sindromul cerebelos este o afecțiune a sistemului nervos central care constă în afectarea cerebelului. Se mai numește și ataxie cerebeloasă și se manifestă prin incapacitatea de coordonare a echilibrului, mersului, mișcărilor corpului și extremităților și mișcărilor oculare. Deficitele de mișcare și coordonare apar de aceeași parte cu leziunea cerebeloasă.

Sindromul cerebelos sau atrofia cerebeloasăare numeroase cauze, dintre care cele mai frecvente sunt leziunile directe ale cerebelului prin traumatism, afecțiunile genetice, alcoolul și expunerea la substanțe toxice. [2]

Cerebelul este un organ al sistemului nervos central și este responsabil pentru coordonarea mișcărilor, în special a celor voluntare și de finețe, controlul posturii și al mersului și reglarea tonusului muscular. Toate aceste funcții sunt efectuate prin mecanisme complexe formate din numeroase fibre aferente (care vin la cerebel) și eferente (care pleacă de la cerebel) prin care se realizează numeroase comunicări cu structurile nervoase învecinate.

Niciuna dintre activitățile de coordonare a mișcării cu sediu la nivel cerebelos nu este percepută în mod conștient de către individ. Principalul rol al cerebelului este să asiste în inițierea și modularea mișcărilor voluntare generate la nivelul emisferelor cerebrale. Cerebelul are rolul de a asista cortexul cerebral în inițierea și modularea mișcărilor voluntare alături de ganglionii bazali, întrucât primește și trimite informații permanent de la și către cortexul motor și neuronii motori periferici.
Alte întrebări interesante