Care erau principalele ocupatii ale Geto-Dacilor?
Răspunsuri la întrebare
În perioada antică, ocupațiile de bază ale oricărui popor sedentar erau agricultura, mineritul, meșteșugurile și comerțul.
Prin agricultură înțelegem atât cultivarea plantelor, cât și creșterea animalelor. Dacii cultivau cereale, legume, viță-de-vie, pomi fructiferi, in, cânepă și erau de asemenea păstori și apicultori renumiți. Bineînțeles, practicarea agriculturii duce negreșit și la practicarea unor meșteșuguri legate de prelucrarea produselor alimentare: se făcea făină, se făceau produse din lapte, se făcea vin etc.
Prin minerit se asigura materia primă pentru o serie de meșteșuguri de prelucrare a metalelor: fier, argint, aur, cupru ș.a. De asemenea, existau mine de sare și cariere de piatră.
Meșteșugurile asigurau produsele necesare bunei desfășurări a vieții de zi cu zi: prelucrarea metalelor (dacii cunoșteau tehnologia bronzului și a prelucrării fierului, a argintului și a aurului), torsul, ţesutul, prelucrarea pieilor, olăritul, prelucrarea lemnului și prelucrarea pietrei (atât pentru obiecte de uz casnic, cât și pentru construcții). Se obțineau astfel unelte necesare în agricultură și în gospodării, dar și haine, podoabe și nu în ultimul rând, arme. De asemenea, se construiau drumuri, cetăți, locuințe etc.
Trebuie să ținem cont și de artă, prezentă în toate aspectele vieții: se orna ceramica, îmbrăcămintea, se ornau armele, precum și lemnul folosit la unelte sau construcții.
Comerțul era o îndeletnicire bine-cunoscută geto-dacilor. Se făcea comerț în principal cu grecii și romanii, dar și cu alte popoare europene sau asiatice. Se exporta grâu, miere, ceară, vite, brânză, sare, metale și se importau obiecte de lux, uleiuri și vinuri.
În general, trebuie să ne imaginăm societatea geto-dacică ca fiind destul de asemănătoare cu cea a altor popoare antice și, de ce nu, chiar cu a noastră de astăzi: se obțineau și se prelucrau materii prime alimentare și nealimentare care să satisfacă toate nevoile societății, existau producători, meșteșugari, comercianți, conducători, armată și cler.