Istorie, întrebare adresată de AjutorulTau12, 9 ani în urmă

Care este cauza razboaielor greco-persane

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Antonia12411
18
În primul rând, "războaiele greco-persane" se numesc Războaiele medice.

La începutul secolului V(î.H.) oraşele greceşti de pe coasta Asiei Mici se aflau sub stăpânirea persană. Perșii au încercat să-i învingă pe greci într-un atac, dar au fost învinşi numeric. Grecii voiau să-i pedepsească cu moartea, dar aveau nevoie de ei.
După un timp, când grecii aveau o alianţă cu perșii și ei erau egali, regele grecilor a pornit o răscoală ȋn potriva perşilor ȋn frunte cu oraşul Milet. Grecia a mai fost ajutată şi de Atena.
Darius, regele perşilor de atunci nu era dezamăgit sau supărat pe greci fiindcă ştia că odată au fost sclavi şi odată ce nu vor mai avea nevoie de ei îi vor omorî, dar era mânios din cauza trădării atenienilor şi a promis cã se va răzbuna. În anul 490(î. H.) Darius a pornit o expediţie ȋn potriva grecilor, dar a eşuat. În 480(î. H.) regele perşilor ,Xerxes a atac din nou Grecia. Bătălia decisivă a fost la Termopile, unde, după multe încercări grecii au fost învinşi de către generalul spartan Leonidas. În acelaşi timp, pe mare, flota grecilor i-a înfrânt pe perşi la Salamina eroul fiind atenianul Temistocle. După, chiar dacă a învins bătălia ,Xexes a dat ordin de retragere fiindcă flota îi învinsese. Grecii de pe mare, au venit pe uscat și a înfrânt restul armatei persane difinitiv la Plateea. Flota persană, fiind învinsă la Micale.
Războaiele cu perșii au fost incheiate în anul 449
Alte întrebări interesante