Limba română, întrebare adresată de purcareansilviu, 8 ani în urmă

Care este diferența dintre tema si viziunea despre lume și particularități?
De preferat să-mi spuneți structurile la fiecare.
Mulțumesc!!!!


JustKidding: in ce sens particularitati?
JustKidding: particularitatile de constructie ale unui personaj?
purcareansilviu: Particularițățile unui roman modern subiectiv sau al unui basm cult. Legat de cartea în sine

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JustKidding
17

Tema si viziunea despre lume (ESEU)

INTRODUCEREA:

Incepi cu definitia curentului in care se incadreaza opera (fie ea lirica/epica/dramatica..). Specifici anul publicarii + reprezentantii curentului + alte date semnificative

Scrii cateva generalitati legate de autor, precizezi cateva opere importante,dar te raportezi in special la lucrarea pentru care faci eseul

exemplu : (Luceafarul-Mihai Eminescu)

"Luceafarul" a fost publicat in anul 1883 in Almanahul Societatii Academice Social Literare "Romania Juna" din Viena. Revista "Convorbiri literare" a reprodus versiunea din almanah, iar Titu Maiorescu publica poemul in editia sa de versuri de la sfarsitul anului 1883.

Romantismul este un curent literar aparut....sec XIX...Trasaturile Romantismului...etc.

Daca este o opera lirica (poezie), scrii in introducere si de motivele  + temele preferate de autor (ex.Eminescu utiliza preponderent motivul codrului, al lunii, lacului....etc, iar temele principale erau : natura, iubirea, etc)

In cazul operei epice (roman, nuvela) : trebuie sa intervii si cu definitia  speciei (ex. Romanul - este specia genului epic in proza de mari dimensiuni...)

CONTEXT (pt. opera LIRICA)

  • Tema : precizezi tema care reiese din opera +motive (explicatie)
  • Titlul : care are o semnificatie importanta, ce anticipa, de obicei, subiectul operei. (ex.Luceafarul - motivul stelei calauzitoare, el fiind personajul principal)
  • Caracter profund subiectiv care atesta lirismul operei (evidentiat prin verbe+pronume+adj pronominale de persoana 1)
  • Faci analiza la nivel compozitional (cum este structurata poezia si dupa explici fiecare strofa in 1-2 pagini) - exemplu: "Eu nu strivesc.." de Lucian Blaga -->"Compozitional, poezia este alcatuita dintr-o strofa ampla cu vers liber ce creeaza un ritm interior...cele doua planuri lirice se suprapun constructiei compozitionale")

daca exista, scrie si despre personaje (care sunt masti alegorice)  

CONTEXT (pt opera EPICA)

  • Tema : precizezi tema care reiese din opera
  • Titlul : care are o semnificatie importanta, ce anticipa, deobicei, subiectul operei.(ex.Enigma Otiliei - misterul feminitatii)
  • Narator (intalnit doar la operele epice) : este obiectiv/subiectiv, omniscient, relateaza evenimentele la persoana a 3-a, etc
  • Tehnici narative
  • Timp-spatiu
  • Relatia Incipit-Final
  • Conflicte
  • Descrierea actiunii romanului-Consctructia subiectului (divizat pe momentele subiectului)

*facultativ (descrii pe scurt personajele)

Particularitatile de constructie ale personajului :

Introducerea este aceeasi :

-definitia curentului

-generalitati autor

-definitia speciei (roman/nuvela/schita)

Context :

-Prezinti personajul in mare (ex. Harap Alb, eroul basmului, mezinul familiei..., numele sau este un oximoron. Contrar situatiei intalnite in basme, Harap Alb nu are puteri supranaturale....)

-Cum este prezentat personajul din punct de vedere social si psihologic (de exemplu: Din punct de vedere social, Gheorghidiu este student la Filosofie, sublocotenent in armata romana in timpul Primului Razboi Mondial, iar din punct de vedere psihologic, reprezinta intelectualul inadaptat la societatea mediocra din care face parte)

-Modalitati de caracterizare : DIRECTE/INDIRECTE

(In incipit sunt evidentiate, in mod direct, trasaturile personajului  : timid, rusinos, lipsit de curaj, etc. Modalitatile indirecte reies din faptele/actiunile sale : este bun la suflet intrucat o ajuta pe Sfanta Duminica,etc).

**In cazul romanului modern subiectiv, modalitatile de caracterizare sunt : INTROSPECTIA si MONOLOGUL INTERIOR.

-Evolutia personajului (exemplu: diferenta dintre Stefan Gheorghidiu  inainte de razboi-caracterizat de gelozie si idealism- si Stefan Gheorghidiu dupa razboi-cand realizeaza ca exista drame mult mai mari decat experienta sa tragica traita in iubire) - adica raportul dintre statulul initial si cel final

-Relatia cu celelalte personaje

-Limajul utilizat

-Concluzia

*in plus:

Comicul (la opera dramatica), care poate fi de limbaj, de situatie, de nume, etc

Ai caracterul de BILDUNGSROMAN (la basm)

Cat pentru particularitatile basmului (Povestea lui Harap Alb) sau ale romanului modern subiectiv (Ultima noapte../Intaia noapte) aplici aceeasi structura cu cea scrisa la "Tema si viziune" . Doar pui mai mult accentul pe speciile operelor.

De exemplu, La basmul lui Creanga ai niste elemente de originalitate (autorul e cunoscut, opera are o formula finita - nu e trasmisa pe cale orala)

La romanul lui Petrescu ai 2 tehnici narative importante : (MEMORIA AFECTIVA - prin care se retraiesc cu intensitate anumite evenimente din trecut, fiind declansate de o situatie similara din prezent, iar INTROSPECTIA presupune analiza la nivel psihologic, dar si la nivel ideologic a ceea ce vizeaza sinele)


purcareansilviu: Îți mulțumesc din suflet!!!!
JustKidding: cu placere
Alte întrebări interesante