Limba română, întrebare adresată de KingLost, 8 ani în urmă

Care este impactul violenţei asupra femeilor
victime şi a copiilor victime? un text rezumativ
VA ROG AM NEVOIE URGENT!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de arianamihaela86
2
Violenţa în familie
Violenţa intrafamilială exercitată sub forma agresiunii, abuzului şi maltratării partenerului de cuplu, copiilor, părinţilor sau persoanelor vârstnice din familie, în general, este o problemă socială cu care se confruntă majoritatea societăţilor contemporane. Manifestarea repetată a unor comportamente violente în căminul familial, este cu atât mai gravă cu cât acesta reprezintă mediul în care individul trebuie să beneficieze de un refugiu, de intimitate, linişte şi securitate, pe de o parte, şi este instituţia cu una din cele mai importante funcţii în procesul de socializare, pe de altă parte. Violenţa intrafamilială conduce la deteriorarea relaţiilor dintre membrii familiei, determinând, astfel, modificarea structurii acesteia, a rolului şi funcţiilor pe care trebuie să le îndeplinească la nivelul societăţii, contribuind, în final, la intensificarea conduitelor destructive şi deviante şi nu la păstrarea echilibrului social.
Din punct de vedere clinic o definiţie larg acceptată a violenţei domestice este aceea formulată de Stark si Flitcraft: ”Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoţit de intimidări sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care aparţin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potenţiale surse de sprijin; ameninţări făcute la adresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului şi a altor surse de îngrijire şi protecţie”.
În România conform Legii nr. 217/2003- art.2 (al.1 şi 2) violenţa în familie este definită ca fiind "orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiaşi familii, care povoaca o suferinţă fizică, psihica, sexuală sau un prejudiciu material". Constituie de asemenea, violenţă în familie impiedicarea femeii de a exercita drepturile şi libertăţile fundamental
Alte întrebări interesante