Limba română, întrebare adresată de deoarece, 9 ani în urmă

Care este partea de vorbire care insoteste alta parte de vorbire, precizand in care masura sau prin ce mijloace s-a efectuat actiunea. Cu exemple, va rog


HabarNuAmDeRomana: Atentie,copile!
HabarNuAmDeRomana: Adverbul nu este adjectiv!
Utilizator anonim: Este un adjectiv ce insoteste un verb adica: Fuge repede , fuge=verb , repede=adjectiv => adverb
Utilizator anonim: Insusirea unei actiuni
HabarNuAmDeRomana: Adjectivul niciodata nu insoteste un verb,asta e regula.
Utilizator anonim: aa
HabarNuAmDeRomana: Sau poate s-a schimbat de cand am terminat eu scolile si acum determina si un verb
Utilizator anonim: vroiam sa zic un adjectiv ce sta langa un verb
Utilizator anonim: M-am incurcat
Utilizator anonim: Adjectivul determina un substantiv

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anca98
6
Spre exemplu,adjectivul care însoțește mereu substantivul : frunzele ruginii se leganau in vânt . In acest exemplu "ruginii" este adj. ce oferă o caracteristica substantivului "frunzele". Adverbul se găsește tot timpul după verb : obisnuieste sa conduca atent, cu ochii mereu spre drum. In acest exemplu "sa conducă"= verb este urmat de adverbul sau ,"atent ". Prepozitiie sunt urmate de substantive : am lăsat cana pe masa. Aici prepoziția " pe" este urmata de subst."cana". Sper ca ai înțeles :)
Răspuns de HabarNuAmDeRomana
3
Adjectivul:partea de vorbire care arata insusirile unui obiect,fenomen al naturii sau a unei fiinte.(mai pe scurt a unor substantive,fie ele de orice gen).Acesta arata caracteristica substantivului respectiv,luand mereu persoana,numarul,genul si cazul acestuia.ex:,,casa FRUMOASA",in acest exemplu,cuvantul <> este adjectiv.Atentie!Acest adjectiv este provenit din verb la praticipiu!(dar asta nu incalca cu nimic functiile sale). Adverbul:partea de vorbire ce exprima insusirile unei actiuni.(arata cum s-a petrecut actiunea).ex:,,conduce REPEDE",in acest exemplu,<> este adverb.Acesta arata modul in care s-a efectuat actiunea,modul in care s-a condus,raspunzand la intrebarea ,,cum?". Substantivul:partea de vorbire care denumeste obiecte,fenimene,fiinte ale naturii sau lucruri.Atat substantivul cat si alte parti de vorbire pot insoti un verb copulativ,acestea devenind astfel nume predicativ.ex,,este SORA " ,in acest exemplu,<> insoteste verbul copulativ ,,a fi" avand astfel functia de nume predicativ.Observatie!In acest caz,substantivul <> este atat nume predicativ(daca e luat cu verbul copulativ) cat si subiect(daca e luat singur). Totodata,substantivul insoteste o prepozitie,astfel marcandu-se cazul acestuia.,ex:pe mama(acuzativ) ; gratie fetei(dativ) ; impotriva cainelui(genitiv). Observatie!Ti se cere partea de vorbire care insoteste alta parte de vorbire aratand modul si masura efectuarii unei actiuni!Asta inseamna ca vorbeai de ADVERB. Spor!
Alte întrebări interesante