Istorie, întrebare adresată de ionela1997, 9 ani în urmă

Care este relația de cauzalitate a țarismului și situația social-economică a Basarabiei în secolul al XIX-lea?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4
Care este relația de cauzalitate a țarismului și situația social-economică a Basarabiei în secolul al XIX-lea?
Prima cauza, de fapt este primordiala o constituie ocuparea partii de est a Moldovei in anul 1812 de catre trupele tariste in virtutea unui tratat prin care Rusia a obtinut consimtamantul Imperiului Otoman. Desi intentia rusilor era de a obtine Moldova toata, indreptarea trupelor lui Napoleon Bonaparte catre Rusia, i a obligat pe rusi sa reduca pretentiile inital la Estul Moldovei pana la Siret si in final a partii Moldovei dintre Prut si Nistru.  Probabil daca tratativele ruso-turce ar fi durat mai mult era probabil ca ar fi obtinut un teritoriu mai mic din Basarabia sau deloc.
O data ocupata aceasta portinune a vechii Moldove, ea va fi denumita dupa catva zeci de ani drept Basarabia.
Pana la retragerea rusinoasa a armatelor imperiale franceze din Rusia, in Basarabia nu s au manifestat puternic sistemul opresiv rusesc. 
Dupa a doua decada a sec. XIX lea oligarhia ruseasca incepe sa impuna o serii de restrictii si.... putin cate incepe sa aduca aici familii intregi de bulgari fugiti din Balcani precum si rusi pentru a schimba caracterul etnic romanesc al Basarabiei.
De a semenea incepe sa deporteze familii de romani in Rusia, familiile de boieri moldoveni de aici vor fi obligati sa accepte schimbarea numelor si sa invete limba rusa pentru a si mentine categoria sociala privilegiata.
O parte dintre boierii moldoveni vor merge la Sant Petersburg pentru a face parte din cadrul curtii imperiale tariste. 
Sistemul opresiv rusesc nu a permis o buna dezvoltare economica a Basarabiei; de asemenea datorita conflictelor ruso-turce Basarabia devenise zona de tranzit pentru armatele rusesti si turcesti care limitau o dezvoltare normala economica a zonei respective.

Utilizator anonim: Multumesc
Alte întrebări interesante