Ed. muzicală, întrebare adresată de gabii55, 8 ani în urmă

Care este rolul cromatismului??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alexandra010p
1

Pentru început, ar trebui să știi ce anume înseamnă o gamă. Prin definiție, aceasta este o succesiune de sunete (și note), ce cuprinde toate sunetele unei scări muzicale dispuse în ordinea ascendentă ori descendentă a sunetelor și luând tonul și numele notei cu care începe succesiunea.

Mai departe, gama cromatică este cea în care toate sunetele din alcătuirea ei alternează în scară numai prin semitonuri. Aceste semitonuri sunt de două feluri:

Diatonice

Cromatice

Gama cromatică este alcătuită din 12 sunete și reprezintă, în sine, intonarea continuă și succesivă a tuturor sunetelor. Iată care sunt sunetele acesteia: La, Si bemol, Si, Do, Re bemol, Re, Mi bemol, Mi, Fa, Sol bemol, Sol, La bemol.

Din ce este alcătuită gama cromatică din muzică?

Fiind vorba despre gama cromatică în care toate sunetele ce intră în alcătuirea ei alternează în scară numai prin semitonuri, trebuie să știi ce semnifică și aceste elemente ce intră în compoziția ei.

Semitonurile cromatice au dus la formarea gamei cromatice muzicale, care se împarte în două categorii:

1.Gama diatonică este cea în care toate cele 7 sunete ce intră în componența ei, se alternează în scară numai prin tonuri și semitonuri diatonice;

2.Gama cromatică este gama în care toate sunetele, care sunt în număr de 12, se alternează în scară numai prin semitonuri, aceste semitonuri fiind diatonice și cromatice

Alte întrebări interesante