Care este rolul internetului in promovarea unei carti? -text argumentativ-
Răspunsuri la întrebare
Trăim într-o lume a digitalului, a internetului de mare viteză și a informației în timp real. Nu este normal ca, în aceste timpuri post-moderne, acest domeniu al publicațiilor să răspundă necesităților societății în care trăim?
În opinia mea, în ceea ce privește promovarea unei cărți pin intermediul internetului, autorul/ cartea poate beneficia de anumite avantaje pe care promovarea tradițională nu le poate oferi.
În primul rând, prin intermediul internetului (vorbim aici de situri de specialitate, bloguri, rețele de socializare etc), autorul își poate face cunoscută cartea prin, de exemplu, postarea unor fragmente/citate atrăgătoare care pot stârni interesul pasionaților de carte dar și pe cel al oamenilor care, din pură întâmplare, citesc aceste citate/fragmente. Deci autorul se poate adresa atât unui public țintă, dar poate atrage și persoanele interesate de aceste citate/fragmente, dezvoltând astfel intenția de a cumpăra cartea.
În al doilea rand, odată stabilită data lansării aceste cărți ( fie pe cale tradițională, fie în mediul online_, autorul (sau echipa care se ocupă de promovare) poate face publicitate acestei lansări, invitând publicul larg să participe. În același mod, participarea, spre exemplu, la un târg de carte, poate fi promovată pentru a atrage cat mai mulți participanți.
Să vorbim acum despre accesul cititorului la carte. Evident, accesul este facilitat atat în cazul unei cărți în format tradițional, cat, mai ales, în cazul cărților în format electronic. În acest caz, cartea se poate accesa instant, prin intermediul unui simplu link sau prin intermediul librăriilor ce comercializează cărți în format electronic (librării electronice). Distribuția este astfel ușurată.
În al treilea rand, prin intermediul internetului, autorul își poate construi o platformă ( blog, rețele de socializare etc) prin care se poate apropia de posibilii săi cititori sau de cei ce îl citesc deja. Prin această platformă, autorul are acces la un feedback direct al cititorului, poate măsura impactul scrierii sale asupra oamenilor, poate interacționa, poate crea cluburi de carte (online) unde să se discute despre acestă carte, să se dezbată anumite subiecte etc.
În concluzie, promovarea unei cărți prin intermediul internetului răspunde unei necesități a societății în care trăim și oferă autorului posibilitatea unei vizibilități extinse. Promovarea prin intermediul internetului răspunde nevoilor societății actuale, o societate a spațiului virtual și a informației accesibile.