Limba română, întrebare adresată de xRaduQx, 9 ani în urmă

Care este structura eseului pentru caracterizarea personajului?
In mod cert, stiu ca nu e aceeasi cu cea de la particularitati.

Ce stiu este ca trebuie sa prezint statutul social, fizic, moral, psihologic, trasaturi ce reies in mod direct si indirect, prin citate, scene semnificative, relatii etc.

Ce nu stiu este ce scriu inainte de toate astea. Despre ce ar trebui sa vorbesc inainte de caracterizarea propriu-zisa?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 0000000
4

Nu, nu este chiar aceeasi structura cu cea de la particularitati, dar spui aceleasi chestii. In orice tip de eseu trebuie sa incadrezi opera intr-un curent literar, perioada, sa vorbesti despre tema, elemente de compozitie (2 de obicei, titlul, incipitul, relatia incipit-final etc.), iar apoi sa faci tranzitia la personajul principal.

De exemplu, la Enigma Otiliei poti mentiona ca toate personajele reprezinta cate o tipologie, trasatura a realismului (Costache Giurgiuveanu - tipul avarului, Aglae Tulea - "baba absoluta fara cusur in rau", Felix - ambitiosul, Titi Tulea - alienatul mental bla bla bla). Poti sa incepi caracterizarea Otiliei continuand cu ideea ca aceasta, personaj eponim al romanului, nu poate fi incadrata intr-o tipologie datorita complexitatii sale. Si de aici poti incepe caracterizarea propriu-zisa, ai zis ca stii ce trebuie sa scrii. So that would be it. Asa faci la toate, prezinti particularitatile, dar te axezi mai mult pe caracterizare. Dai 2 scene semnificative pentru caracterizare (foarte important, ca asta iti cere, nu doar trasaturile fara exemplu).

Deci, sper ca te-am lamurit. Bafta cu eseurile!

Alte întrebări interesante