Limba română, întrebare adresată de WhiteSword, 9 ani în urmă

Care este tema poeziei Cina de Tudor Arghezi?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Adelinaa123
18
 CinaPoezia „Cina” continuă caleidoscopul imaginilor infernale şi groteşti din al doileavolum arghezian "Flori de mucigai", apărut în 1931 şi pe care Perpessicius îl defineadrept “ o fermecătoare colecţie de stampe diabolice". Acest volum se deosebeşte radicalde cartea debutului, “ Cuvinte potrivite”(1927), prin coerenţa generată de universul poeticinspirit de lumea închisorii, prin viziunea determinată de estetica urâtului, prin registrulstilistic dominat de elemente argotice şi populare.Tema şi viziunea despre lume a poemului “Cina” se concretizează , conformconceptului german weltenshauung, prin lumea infernală a închisorilor. 



Adelinaa123: Acesta surprinde prin prezentarea panoramică a unui cadru puţin obişnuit, a unui cortegiu al condamnaţilor care, într-un moment de răgaz, îşi iau cina, cu feţe livide, de participanţi la o noaptewalpurgică1. Interesul autorului pentru descrierea mediul detenţiei provine din experienţaacestuia, care după Unire, este condamnat la doi ani de închisoare în „ procesulziariştilor” şi petrece câteva luni de detenţie la Văcăreşti după care este graţiat datorităintervenţiei lui Nicolae Iorga
Răspuns de Utilizator anonim
23
 Tema şi viziunea despre lume a poemului “Cina” se concretizează , conformconceptului german weltenshauung, prin lumea infernală a închisorilor. Acesta surprinde prin prezentarea panoramică a unui cadru puţin obişnuit, a unui cortegiu al condamnaţilor care, într-un moment de răgaz, îşi iau cina, cu feţe livide, de participanţi la o noaptewalpurgică1. Interesul autorului pentru descrierea mediul detenţiei provine din experienţaacestuia, care după Unire, este condamnat la doi ani de închisoare în „ procesulziariştilor” şi petrece câteva luni de detenţie la Văcăreşti după care este graţiat datorităintervenţiei lui Nicolae Iorga.
sper ca e bun
Alte întrebări interesante