Limba română, întrebare adresată de fornitecristi, 8 ani în urmă

Care pronume reflexive identificate în textul de la ru­brica Pentru început sunt forme proprii ale acestuia? Dar forme împrumutate de la pronumele personal?

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
28

Răspuns:

Am scris îngroșat (bold) formele proprii ale pronumelui reflexiv și înclinat (italic) formele comune cu pronumele personal propriu-zis:

Se spune că filmul îşi are rădăcinile în somn și că ne reflectă visele. Filmul Avatar surprinde un viitor în care se creează hibrizi între pământeni şi umanoizii de pe Pandora, făcând ca granița dintre ei să dispară şi ca universurile lor să se îmbine. Mi-a plăcut ideea și mi-am imaginat cum va fi un astfel de viitor. Dumneavoastră ați văzut filmul? Îmi închipui că da.”

Explicație:

Pronumele reflexiv are forme proprii doar pentru pentru persoana a III-a.

Acestea nu diferă după număr sau gen și sunt următoarele:

  • acuzativ: sine, s-, se, -se
  • dativ: sie, sieși, își, -și, și-

Pentru persoanele I și a II-a, pronumele reflexiv împrumută formele pronumelui personal, singular și plural, specifice cazurilor acuzativ și dativ.

Pronumele reflexiv are întotdeauna aceeaşi persoană şi acelaşi număr cu verbul, exprimând identitatea între obiectul direct sau indirect şi subiectul propoziției.

În propoziția „filmul ... ne reflectă visele” pronumele „ne” nu este pronume reflexiv, deoarece el este la pers. I plural, iar verbul este la pers. a III-a singular.

Similar, în propoziția „mi-a plăcut ideea” pronumele „mi” nu este pronume reflexiv, deoarece el este la pers. I singular, iar verbul este la pers. a III-a singular.

Alte întrebări interesante