Geografie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Care sunt animalele și plantele pe cale de dispariție? Dau coroana si 10puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andre13i
4
Animale: barze caprioarele
Plante: coada soricelului musetelul

Utilizator anonim: Mulțumesc!
Răspuns de georgiiiii2
17
Bujorul de munte

 Smârdarul sau Bujorul de munte este o planta originară din Balcani. În România se găsește în Carpați.
         Bujorul de munte crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumusețea florilor  sale   care emană un miros și o aromă asemănatoare visinelor  și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, face ca bujorul de munte să fie o plantă ocrotită și protejată ca atare în perimetrul Parcului Național Bucegi.Bujorul de munte este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului.


   
Sangele voinicului
Sângele voinicului (Nigritella rubra) este o plantă din familia Orchidaceae. Are tulpina dreaptă, înaltă de 8-14 cm. Frunzele sunt numeroase și înguste, alungite, îndreptate spre cer. Florile sunt mici și numeroase, strânse la vârful tulpinii într-un ghem oval. Florile au culoarea roșie-purpurie întunecată, cu miros plăcut de vanilie. Rădăcina este formată din tubercule spintecate. Înflorește în luna iunie și august. În România se găsește foarte rar, în munții Carpați în nord-est și la sud.

Rodiul
   Rodiul (Punica granatum) este un arbore mic sau arbust foios de înălțime până la 5–8 m. Acesta crește pe o arie care se întinde din Iran până la Munții Himalaya în India de nord și este cultivat și naturalizat în întreaga regiune mediteraneană inclusiv în Caucaz din vremuri antice. Este cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, și Africa tropicală. Frunzele sunt lucioase, înguste-alungite, întregi,.Florile sunt roșii-deschis cu patru sau cinci petale.
          Genul Punica este reprezentat de doar două specii.
•      Punica granatum: este specia cea mai cunoscută, înaltă de până la 2-4 m, cu frunze caduce lanceolate si nu foarte mari, de o culoare verde lucitor, cu flori mari solitare sau reunite în grupuri la extremitatea ramurilor, de un roșu viu, cu varietăți de flori simple sau duble, ce pot fi de culoare roșie, roz sau albă  ; înflorește în iunie-august și dă fructe comestibile de un gust acru.

ANIMALE:

Rinocerul negru

Originar din zonele centrale din Africa si anume Kenya, Tanzania, Namibia si Zimbabwe, rinocerul negru (Diceros bicornis) se confrunta cu o amenintare serioasa pentru existenta sa. Avand pana la 1,6 metri inaltime si aproximativ 3 m lungime, rinocerul negru cantareste de la 680 la 1360 de kg. Coarnele sale sunt alcatuite din cheratina, care au o mare cerere pe piata internationala. Braconajul acestei specii de rinocer, pentru coarnele sale, este o afacere profitabila si a dus la o scaderea drastica a populatiei. Creatura, care a fost gasita din belsug la inceputul secolului 20, se lupta pentru supravietuire, cu numai 3610 rinocerii negri care traiesc in prezent. Riniocerul negru din Africa occidentala, o sub-specie de rinocer negru, este cel mai afectat, cu mai putin de 10 exemplare ramase in lume.



rinocerul negru

Ursul panda gigant

Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer nativ din partea central vestica si sud-vestul Chinei. Desi este un carnivor, aproximativ 99 % din alimentatia sa e reprezentata de bambus. Panda gigant are 1,5 m lungime, 75 cm inaltime si cantareste 115 kg. Populatia actuala de panda gigant este de 239 de exemplare, ce traiesc in captivitate, in China, si 27 in afara Chinei. Se presupune ca in jurul anului 1600 ursii pandagigant erau inca prezenti in salbaticie. Chiar daca numarul lor este in crestere, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii este inca sceptica cu privire la excluderea acestei specii din lista de animale pe cale de disparitie.



Ursul panda gigant

Antilopa gigantica Sable

Antilopa gigantica Sable (Hippotragus niger variani) este o sub-specie de antilope Sable. Originara din Angola, cel mai des e intalnita in regiunea dintre raul Cuango si raul Luando. Cu picioare de 115 - 140 cm inaltime, aceasta creatura cantareste aproximativ 238 kg. Speciile de sex masculin sunt de culoare neagra, in timp ce femelele sunt de culoare castanie. Antilopele gigantice Sable au sprancenele albe.




Tigrul sumatran

Tigru de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) este o sub-specie de tigru, cel mai frecvent intalnita pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime si cantareste in jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restranse in comparatie cu alte specii. Se estimeaza ca exista mai putin de 500 tigri de Sumatra ramasi in intreaga lume. Acest declin se datoreaza braconajului intens al acestei creaturi magnifice, speciala pentru pielea ei pretioasa, care are o cerere mare pe piata internationala.

Utilizator anonim: Mulțumim!!
georgiiiii2: cu mare placere!!!!
Alte întrebări interesante