Fizică, întrebare adresată de Izzyi20, 9 ani în urmă

Care sunt anomalii ale apei legate de densitate.???Raspundeti doar daca stiti!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bcz
0
Presupunem ca avem apa la temperatura camerei. Ea este in stare lichida si are o anumita densitate. Incepem sa o racim. Apa isi va scadea volumul pe masura ce se raceste. Scazand volumul, va creste densitatea ei deoarece ro=m/V.
Scaderea volumului are loc pana ce temperatura apei devine plus 4C cand apa are volumul cel mai mic si densitatea cea mai mare. Acest fapt are importanta deosebita in natura. Apa nu ingheata in lacuri, balti sau rauri daca nu are toata 4C. Inghetarea se produce la suprafata fapt ce conserva viata in lacuri si rauri.
Racind in continuare apa se observa ca volumul apei incepe sa creasca in loc sa scada, fapt ce reprezinta prima anomalie. Deci apa la 0C are volum mai mare decat cea aflata la 4C dar densitatea mai mica!
Racind si mai mult apa, aceasta incepe sa inghete si apare o alta anomalie si anume, in timpul inghetarii apa isi mareste si mai mult volumul. In consecinta densitatea ghetii este mai mica decat a apei si gheata pluteste pe apa. Urmari: vasele in care ingheata apa se sparg, lacurile si raurile ingheata de la suprafata.
Succes la medii mari!

Izzyi20: Ok
Izzyi20: Multumesc pentru raspuns dar as v rea ceva mai complex si pe baza definitolor.
Alte întrebări interesante