Istorie, întrebare adresată de david720, 8 ani în urmă

Care sunt așezările și locuințele geto dacilor, vestimentația , ocupațiile lor




Va rog repede

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alessandrabreazu
4

Răspuns:

Geto-Dacii provin din ramura nordica a tracilor, indo-europeni. Acestia se stabilesc in Nordul Dunarii, in zona muntilor Carpati

Geto-dacii locuiau în așezări obișnuite și în cetăți. Cetățile se numeau „dave”.

Ei se ocupau cu agricultura,cresterea animalelor,alaturi de api-cultura, pomi-cultura, viti-cultura, mestesugurile ai comertul.

Îmbrăcămintea geto-dacilor, destul de simplă, semăna întrucâtva cu portul popular românesc. Bărbaţii purtau pantaloni (cioareci) de două feluri: mai largi sau mai strâmţi pe picior, în genul iţarilor. Cămaşa, despicată în părţi, o purtau pe deasupra cioarecilor, incingându-se cu un brâu lat, probabil de piele sau, eventual, din pânză groasă. O haină cu mâneci şi cu creţuri, o mantie scurtă, fără mâneci, având uneori franjuri, sau o şubă cu blană pe dinăuntru, nu prea lungă, constituiau veşmintele de deasupra. Mantia, prinsă cu o fibulă (agrafă), avea, pare-se, o glugă cu care dacii îşi acopereau capul pe vreme rea. Femeile purtau o cămaşă încreţită, cu mâneci scurte, şi o fustă. Columna Traiană ni le înfăţişează purtând uneori şi o manta lungă, bogat drapată. O basma, probabil colorată, le acoperea părul.

Anexe:
Alte întrebări interesante