Geografie, întrebare adresată de amariecristina883, 8 ani în urmă

Care sunt caracteristicile geografice generale ale Europei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
8

Răspuns:

Relieful major al Europei cuprinde trei mari trepte: munți - 6%, podișuri - 37% și câmpii - 57%, distribuite neuniform pe suprafața continentului,

Altitudinile medii scad de la sudul spre nordul continentului, dinspre sistemul montan alpin către câmpiile joase din nord.

Altitudinea medie a Europei este de 320 m, relieful încadrându - se între -28 m în Câmpia Precaspică și 5642 m - vârful Elbrus din Munții Caucaz.

Relieful Europei este foarte variat, iar în funcție de altitudine se desfășoară pe trei trepte:

1. Munții s-au format în etape diferite de evoluție, deosebindu-se trei orogeneze:

  • orogeneza caledoniană, care este cea mai veche și în care s-au format Munții Scandinaviei (Alpii Scandinaviei) și Munții Cambrieni;
  • orogeneza hercinică, în care s-au format Masivul Central Francez, Munții Ural;
  • orogeneza alpină, cea mai nouă, în care s-au format majoritatea unităților montane din sud (Munții Alpi, Munții Caucaz, Munții Carpați).

2. Podișurile s-au format în etape diferite, cele mai vechi, pe structuri hercinice (prin eroziunea munților), fiind Podișul Valdai, Podișul Central Rus, Podișul Donețk, iar cele mai noi fiind localizate la poalele structurilor alpine (prin sedimentare), de exemplu: Podișul Bavariei.

3. Câmpiile, în funcție de modul de formare, pot fi:

  • câmpii fluvio-glaciare (de exemplu: Câmpia Nord-Europeană), care s-au format prin sedimentarea unor materiale aduse de ghețari;
  • câmpii fluvio-lacustre (de exemplu: Câmpia Padului, Câmpia Panonică, Câmpia Română), care au rezultat în urma umplerii unor lacuri sau mări, cu sedimente transportate de către râuri;
  • câmpii fluvio-litorale (de exemplu: Câmpia Mării Negre, Câmpia Precaspică), care au luat naștere în zona de contact dintre apa râurilor sau fluviilor și apa mărilor și oceanelor;
  • câmpii pe structură de podiș (de exemplu: Câmpia Europei de Est), care au evoluat în urma eroziunii unor podișuri vechi, fiind încadrate în categoria câmpiilor din cauza altitudinilor coborâte.

Vulcanismul activ din Europa este determinat de existența unei zone de subducție (Marea  Mediterană) și a unei zone de rift (Islanda).

În zona Mării Mediterane, în insula Sicilia, se află cel mai înalt vulcan activ din Europa - Etna (3323 m). Cu toate că activitatea vulcanică este intensă, zona din jurul vulcanului este dens populată, în special datorită solului vulcanic cu fertilitate ridicată.

În zona de rift (Riftul Medio-Atlantic), cel mai activ vulcan este Hekla, situat pe insula vulcanică Islanda. Înălțimea vulcanului este de 1.488 m, el fiind alcătuit din numeroase cratere care erup periodic.


amariecristina883: La mn era doar o intrebare
Alte întrebări interesante