Biologie, întrebare adresată de cristiconstantin4, 8 ani în urmă

care sunt componentele ochoului​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Văzul este cel mai complex dintre simţurile noastre. Creierul foloseşte pentru vedere o parte mult mai mare decât pentru celelalte simţuri. Ochii sunt globi de consistenţă tare, cu diametru de circa 2,5 cm plini cu lichid.

Priviţi cu atenţie schema ochiului uman din imagine, încercând să identificaţi elementele componente descrise mai jos: Sclerotica este partea albă (numită şi albul ochiului). Ea este ca o manta dură care păstrează forma sferică a ochiului şi-l protejează.

Cornea este o membrana transparentă, ce lasă lumina să intre în ochi şi ajută la focalizarea privirii. In spatele corneei se află o zonă lichidă numită umoarea apoasă.

În spatele corneei se găsește irisul, un disc colorat (diferit la fiecare persoană) în culori precum verde, albastru, căprui. Irisul se găseşte în faţa cristalinului, el comportându-se ca o diafragmă ce reglează cantitatea de lumină ce intră în interiorul ochiului. Irisul este perforat în centru de un orificiu de culoare neagră, denumit pupilă. In lumină puternică irisul micşorează pupila, astfel încât în ochi să nu intre prea multă lumină, care ar putea dăuna celulelor - senzor din interior. In lumină slabă irisul măreşte pupila pentru a lăsa să intre mai multă lumină.

Cristalinul este o lentilă biconvexă care va forma o imagine reală, răsturnată şi mai mică decât obiectul pe care îl privim.

In spatele cristalinului, ochiul este umplut cu o substanţă transparentă, gelatinoasă, numită umoare sticloasă.

Retina este o membrană subţire ce acoperă doar partea din spate a globului ocular. Nervii ochiului răspândiţi în interiorul retinei, transformă retina într-un ecran sensibil la lumină care o ajută să formeze imagini. Pleoapele și genele protejează ochii. O membrană subțire transparentă, denumită conjunctivă, căptușește interiorul pleoapelor și o parte din sclerotică. Glande mici, localizate sub pleoape, produc în permanență lacrimile. Acestea sunt etalate într-un strat uniform, în urma mișcărilor de clipire a pleoapelor, ceea ce împiedică uscarea acestor suprafețe

Răspuns de purcareatastefan894
1

Răspuns:

Retina.Cornea.iris.Lens Macula.Retina blond vessels.

Sper ca te-am ajutat


cristiconstantin4: multumesc
Alte întrebări interesante