care sunt conditiile existentei unui curent electric într-un conductor? 10 puncte
Răspunsuri la întrebare
Dacă conductorul izolat este plasat într-un câmp electric
atunci o forță va acționa pe sarcini libere q într-un conductor. Ca rezultat, o mișcare pe termen scurt a sarcinilor libere are loc într-un conductor. Acest proces se va termina atunci când propriul câmp electric al sarcinilor care apar pe suprafața conductorului compensează câmpul complet exterior. Câmpul electrostatic rezultat în interiorul conductorului va fi zero (vezi § 1.5).
Cu toate acestea, în anumite conductori, în anumite condiții, poate apărea o mișcare ordonată continuu a purtătorilor de taxe libere. O astfel de mișcare se numește șoc electric. Direcția de mișcare a sarcinilor libere pozitive este considerată direcția curentului electric. Pentru existența unui curent electric într-un conductor, este necesar să se creeze un câmp electric în el.
O măsură cantitativă a curentului electric este puterea curentului I - o cantitate fizică scalară egală cu raportul dintre sarcina Δq transferată prin secțiunea transversală a conductorului (figura 1.8.1) pentru intervalul Δt la acest interval de timp:
Dacă curentul și direcția lui nu se schimbă în timp, atunci acest curent se numește constant.

Figura 1.8.1.
Mișcarea ordonată a electronilor într-un conductor metalic și curentul I. S este aria secțiunii transversale a conductorului,
- câmp electric
În sistemul internațional de unități al SI, puterea curentului este măsurată în amperi (A). Unitatea de măsură a curentului de 1 A este stabilită prin interacțiunea magnetică a doi conductoare paralele cu un curent (vezi § 1.16).
Un curent electric constant poate fi creat numai într-un circuit închis, în care purtătoarele de taxe libere circulă de-a lungul traiectoriilor închise. Câmpul electric în diferite puncte ale unui astfel de circuit este constant în timp. În consecință, câmpul electric din circuitul DC are caracterul unui câmp electrostatic înghețat. Dar când se deplasează o încărcătură electrică într-un câmp electrostatic de-a lungul unei traiectorii închise, forța forțelor electrice este zero (vezi § 1.4). Prin urmare, pentru existența curentului direct, este necesar să existe un dispozitiv în circuitul electric capabil să creeze și să mențină diferențe potențiale în secțiunile circuitului datorită muncii forțelor de origine neelectrostatică. Astfel de dispozitive sunt denumite surse DC. Forțele de origine neelectrostatică care acționează asupra transportoarelor cu încărcătură liberă din surse curente se numesc forțe străine.