Limba română, întrebare adresată de andonerobert, 9 ani în urmă

Care sunt definitiile partilor de propozitie si trebuie si intrebarile de la:
Complement
Atribut
Subiect si
Predicat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinaaldea
11
Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv sau un substitut al acestuia (pronumenumeral sau adjectiv substantivizat) pe care îl precizează, îl identifică sau îl califică indicând o caracteristică sau o calitate a acestuia. Răspunde la întrebările: care?, ce fel de?, al/a/ai/ale cui?, câți?, câte?, al câtelea?, a câta?.Complementul este partea secundară de propoziție care determină un verb sau o locuțiune verbală.Răspunde la întrebările: pe cine?, ce?, la cine?, la ce?, pentru cine?, pentru ce?, despre cine?, despre ce?, unde?, de unde?, până unde?, încotro?, când?, de când?, până când?, cât timp?, cum?, în ce fel?
Subiectul definitie: Subiectul este partea principala de propozitie care arata cine savarseste actiunea, in cazul predicatului verbal, sau cui i se atribuie o calitate, in cazul predicatului nominal.
Predicatul este partea principală de propoziție care atribuie subiectului o acțiune, o stare sau o însușire.Predicatul poate fi exprimat prin:verb la mod personaladverb predicativPoate|1 că întelegi|2.interjecție cu valoare predicativăPupăza zbrr! pe-o dugheană. — Ion Creangă, Amintiri din copilărieintonație predicativăVorba lungă, sărăcia omului. — Folclorlocuțiune verbalăA stat de veghe toată noaptea.locuțiune adverbială predicativăFără doar și poate că se va întoarce.
Alte întrebări interesante