Geografie, întrebare adresată de rucsandra02, 9 ani în urmă

Care sunt ecositemele din Baragan ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaMaria05
0

Pajistile de stepa sunt raspandite in unele zone de campie sau podisuri joase. Ele sunt in general lipsite de paduri si sunt alcatuite din specii iubitoare de caldura si rezistente la seceta.
Pajistile de stepa ofera conditii favorabile de viata, mai ales insectelor si vertebratelor mici. Plantele erbacee au in general radacini adanci, limbul frunzelor redus, si deseori acoperit cu ceara sau perosori protectori. Datorita destelenirii terenurilor ocupate cu pajisti si transformarii lor in terenuri agricole sunprafetele cu pajisti tipice de stepa s-au redus.

Caracteristici ale biotopului

- solurile: brun- deschise de stepa si cernoziomuri cenusii
- clima: aspra, cu veri calde si secetoase si ierni geroase
- temperatura medie anuala de ~10 grade Celsius
- temperatura maxima de ~30 grade Celsius
- precipitatii reduse, perioade lungi de seceta

Caracteristici ale biocenozei

- PLANTE ERBACEE: majoritatea sunt rezistente la seceta: graminee (golomatul, pirul, colilia), pelinul, ceapa ciorii, lucerna, trifoiul, cicoarea, spinul
- ARBUSTI: porumbarul, paducelul, lemnul cainesc
- ANIMALE NEVERTEBRATE: viermi, paienjeni, insecte (lacuste, cosasi, greieri)
- ANIMALE VERTEBRATE: gusterul, prepelita, potarnichea, ciocarlia, graurul, uliul, soarecele de camp, harciogul, cartita, popandaul, iepurele, etc.

pajiste_de_stepa.jpg



Ecosistemul unei pajisti alpine

Pajistile de munte, subalpine si alpine se gasesc la o altitudine de peste 1800m si ajung pana la 2500m. Ele se caracterizeaza printr-un biotop specific cu temperaturi scazute, vanturi puternice si si vietuitoare adaptate la aceste conditii vitrege de viata. Plantele sunt pitice, multe dintre ele taratoare sau cu frunze dispuse in rozeta la suprafata solului. Frunzele sunt acoperite cu ceara, sau cu perisori protectori. Unele plante au frunze suculente. Datorita luminii puternice, in general, florile sunt viu- colorate. Animalele au deobicei, culor inchise, pentru a capta razele solare.

Caracteristici ale biotopului

- solurile : podzolice de tip alpin
- clima: veri scurte si ierni lungi, geroase, cu multa zapada
- temperatura medie anuala in jur de 0 grade Celsius
- percipitatii bogate, vanturi puternice, lumina de intensitate mare

Caracteristici ale biocenozei

- PLANTE ERBACEE: graminee, specii cu flori viu- colorate (cupele, garofita de munte, ghintura, clopoteii, brandusele, floarea de colt)
- ARBUSTI: merisorul de munte, smardarul (arborii lipsesc complet)
- ANIMALE NEVERTEBRATE: insecte, melci
- ANIMALE VERTEBRATE: broasca rosie de munte, tritonul, soparla de munte, vipera, vulturul, acvila de munte, capra neagra


rucsandra02: Multumesc !
Alte întrebări interesante