care sunt elementele de narațiune? va rog repede
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Text care infatiseaza actiuni, intamplari, evenimente. Dupa unii cercetatori, un text narativ propriu-zis (o naratiune) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa infatiseze cel putin doua evenimente („Un avion s-a prabusit ieri in Oceanul Pacific' nu este o naratiune);
evenimentele prezentate sa fie in succesiune cronologica („Astazi a avut loc decernarea premiilor UNITER la Bucuresti si s-a deschis o expozitie de pictura la lasi' nu este o naratiune)
evenimentele sa fie in legatura cauzala („La ora 7.30 am plecat la scoala si la 14.00 am revenit acasa' nu este o naratiune);
evenimentele sa implice persoane sau personaje care actioneaza („Din cauza unei scaderi bruste de temperatura s-a format un strat dens de nori si s-a declansat o ploaie cu grindina care a produs mari pagube materiale' nu este propriu-zis o naratiune).
Elementele de baza ale unui text narativ sunt:
naratorul (cel care nareaza sau povesteste; intr-un text pot aparea unul sau mai multi naratori),
subiectul (inlantuirea cronologica si logica, cauzala, a intamplarilor narate)
personajele (cei care actioneaza)
timpul si spatiul evenimentelor.
In lectura unui text narativ, atentia cititorului se orienteaza in principal catre urmatoarele aspecte: Cine? Cand se petrec intamplarile narate? Unde? Ce se intampla? Cine actioneaza? De ce?
In naratiuni, rolul principal revine verbelor; modurile si timpurile la care sunt folosite acestea constituind repere esentiale pentru intelegerea textului.
In naratiuni, ordinea povestirii evenimentelor poate diferi de ordinea in care acestea se desfasoara.
In lectura textelor narative trebuie avuta in vedere relatia dintre actiune si personaje, in unele naratiuni fictionale (de exemplu, literatura de aventuri) actiunea este mai importanta. in altele (de exemplu, nuvela psihologica sau romanul psihologic) atentia cititorului se orienteaza in principal catre personaje.
Perspectiva narativa poate influenta in grade diferite intelegerea de catre cititor a evenimentelor narate.
Textele narative pot cuprinde pasaje apartinand altor tipuri de text (descriptiv, argumentativ, informativ etc).
Naratiunile fictionale pot plasa actiunea intr-un timp incert, nedeterminat, sau intr-un timp imaginar – de exemplu, in viitor.
In naratiunile fictionale, locul actiunii poate corespunde unor spatii din realitate (de exemplu: Bucuresti, Paris, Delta Dunarii, Romania etc), poate fi inventat sau poate fi nedeterminat (actiunea se poate petrece oriunde). De asemenea, locul desfasurarii actiunii poate avea o semnificatie simbolica.
Naratorul dintr-un text narativ poate avea o identitate (nume, sex, varsta, apartenenta etnica, sociala, educatie, credinte, atitudini etc.)mai mult sau mai putin sau chiar deloc precizata.
Tipuri:
A.
naratiuni fictionale, care povestesc intamplari inventate, inchipuite
naratiuni nonfictionale, care povestesc intamplari petrecute in realitate.
B.
naratiuni literare (in marea lor majoritate fictionale), care se citesc sau se asculta de placere
Explicație:
Sper ca te-am ajutat. :))