Biologie, întrebare adresată de mariananicolae70, 8 ani în urmă

care sunt etapele digestiei?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexa9976
2

Răspuns:

GURA

Digestia incepe in gura, unde, prin actul masticatiei, se faramiteaza mancarea. Cele mai importante sunt glandele salivare, care produc saliva. Saliva are un dublu rol: sa inmoaie mancarea, astfel incat sa o faca mai usor de inghitit, si sa permita initierea procesului de digestie. Saliva contine o enzima digestiva numita ptialina, care poate descompune carbohidratii. Mancarea traverseaza apoi gatul, de-a lungul esofagului, si ajunge in stomac.

STOMACUL

Stomacul este un mal.ediu bine controlat, cu o inchizatoare etansa in partea de sus (sfincterul cardiac sau cardia) si in partea de jos (sfincterul piloric), pentru a impiedica iesirea sucurilor gastice acide. Aproximativ 2 litri de astfel de sucuri sunt produse in fiecare zi de celulele din peretele stomacal. Ele contribuie la digestia alimentelor, in special a proteinelor, si la exterminarea bacteriilor si a altor microorganisme nedorite. Mancarea (acum numita chim) mai poate ramane in stomac intre 2 si 5 ore inainte de a fi eliberata in intestinul subtire.

INTESTINUL SUBTIRE

In general, intestinul subtire este locul in care are loc absorbtia nutrientilor. Insa acest lucru nu se petrece imediat. Prima parte a intestinului subtire, duodenul este ,,puntul fierbinte” al digestiei, deoarece aici se scurg sucurile gastrice din ficat si pancreas prin canalul coledoc si prin ductul pancreatic. Aceste sucuri sunt agentii principali ai descompunerii alimentelor, desi peretele intestinului subtire produce si sucuri gastrice proprii.

Dupa duoden, urmeaza segmentul central al intestinului subtire-jejunul- unde sunt absorbiti in corp cei mai multi nutrienti. Ultima parte a intestinului subtire, numita ileon, comunica la celalalt capat cu intestinul gros sau colonul. Chimul este digerat in continuare, mai multi nutrienti sunt absorbiti, iar ceea ce ramane trece mai departe prin intestinul subtire, prin intermediul unei contractii musculare propagate sub forma de unde si numite peristalism.

INTESTINUL GROS (COLONUL)

In timp ce intestinul subtire este implicat in primul rand in digestie si absorbtie, intestinul gros pregateste eliminarea resturilor alimentare (in principal fibre nedigerate, alimente neabsorbite, bacterii si celule moarte). Aceste doua zone -zona de bucatarie si zona de reziduuri- sunt separate una de cealalta printr-o formatiune musculara numita valva ileocecala. Daca aceasta valva nu functioneaza cum trebuie, exista pericolul ca unele organisme nedorite sa treaca din intestinul gros in cel subtire, provocand infectii intestinale.

Desi unii nutrienti sunt absorbiti si din colon, rolul principal al acestuia este cel de a reabsorbi apa din chim si de-a deplasa mai departe materialul rezidual, gata de eliminare. In felul acesta se reabsoarbe aproximativ 1 litru de apa pe zi. Inca o data, contractiile musculare peristaltice ajuta la deplasarea materialului in rect, ultima parte a colonului. Cand acesta se umple, intervine defecatia.

Pe langa faptul ca elimina resturile neabsorbite, defecatia mai elimina din corp si alte substante, inclusiv celule hematice moarte si colesterol.

Problemele de digestie pot fi analizate cel mai bine daca punem trei intrebari fundamentale: Digeri mancarea cum trebuie? Absorbi cum trebuie? Elimini cum trebuie?

Cel mai bine atunci cand iti reglezi digestia, ar fi sa actionezi de sus in jos. Cu actualele metode de testare si cu recentele progrese in tratamentele naturiste, marea majoritate a problemelor de digestie pot fi rezolvate relativ usor, cu cheltuieli mici si fara necesitatea unor teste sau tratamente invazive. Un sondaj in randul pacientilor care au consultat un medic nutritionist a raportat o rata de succes de peste 90% in diminuarea problemelor de digestie. Tractul digestiv este una dintre cele mai regenerative parti ale corpului si, cu un regim alimentar corect, majoritatea problemelor de digestie pot fi rezolvate rapid.


hrytr: multumesc
alexa9976: cu plăcere!!
Răspuns de naomimirauta137
0

Răspuns:

la om sau la animale ...?


mariananicolae70: la om cred
Alte întrebări interesante