Limba română, întrebare adresată de deeaqueen122, 9 ani în urmă

care sunt figurile de stil

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biluta
3
Figurile de stil : 
-epitet
-comparatie
-personificare
-metafora
-inversiunea
-hiperbola
-antiteza
-repetitia
-enumeratia.

Sper ca te-am ajutat!!


deeaqueen122: ms dar cum diferentiez un epitet de o metafora sau o personificare
biluta: Trebuie sa inveti fiecare ce inseamna ca sa le poti diferentia..:P :)
Răspuns de nitusorina51
5
personificarea- este figura de stil prin care se atribuie insusiri omenesti fiintelor, lucrurilor si fenomenelor naturii.
ex. Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet. ( flori tremur )

epitetul- este figura de stil prin care se exprima insusiri depsebite ale obiectelor, prezentandu-le intr-o lumina noua, aparte, ele adresandu-se imaginatiei si sensibilitatii noastre.
ex. iat-o sanie usoara care trece peste vai..
in vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai (usoara, voios)

comparatia- este figura de stil prin care se alatura doi termeni (persoane, obiecte, fiinte, actiuni, idei etc) pe baza unor insusiri comune, cu scopul de a evidentia anumite caracteristici ale primuluo termen.
ex. vechi pustnic, ramas singur din timpul sau afara,
ca pe un gol de munte o stanca solitara
(ca o stanca solitara)

metafora- este figura de stil orin care se inlocuieste un termen obisnuit (propriu) cu unul neobisnuit, figurat, pe baza unor asemanari.
ex. vorba-i e tunet, rasufletul ger
(tunet, ger)

repetitia- este figura de stil care consta in folosirea succesiva a unui sunet, cuvant sau a unui grup de cuvinte pentru a impune o atentiei o imagine semnificativa, o idee, un sentiment, o actiune sau un obiect.
ex. ziua ninge, noaptea ninge dimineata ninge iara
(ninge)

nitusorina51: sa le scriu si pe restul?
deeaqueen122: da
nitusorina51: enumeratia- este figura de stil care consta in insusirea unor termeni de acelasi fel, cu scopul de a atrage atentia asupra unor aspecte descrise sau asupra faptelor infatisate. ex. vin tantarii, lautarii, gandaceii, carabusii...
nitusorina51: inversiunea- este figura de stil prin care se schimba ordinea obisnuita a cuvintelor intr-o propozitie, cu intentia de a obtine efecte poetice. ex. intr-o salbatica splendoare
nitusorina51: antiteza- este figura de stil care consta in opozitia dintre doi termeni (personaje, idei, situatii, fenomene etc) care se pun reciproc in lumina, cu scopul de a reliefa unul din termeni prin celalalt. ex. n-avem osti, dara iubirea de mosie e un zid/ care nu se-nfioara de-a ta faima, Baiazid!
nitusorina51: hiperbola- este figura de stil prin care se exagereaza in mod intentionat insusirile unei fiinte sau caracteristicile unui obiect, fenomen sau ale unei intamplari pentru a-l impresiona pe cititor ex. gigantica poart-o cupola pe frunte/ si vorba-i e tunet, rasufletul ger,/ iar barda-i din stanga ajunge la cer,/ si voda-i un munte.
nitusorina51: sper ca te-am ajutat. scuze pentru cum am scris. sper sa intelegi.
Alte întrebări interesante