Biologie, întrebare adresată de tomapetru79, 8 ani în urmă

Care sunt insusirile unei vaci?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de katiikaty
2
Vaca este un animal domestic (un mamifer). Alcătuirea corpului: Corpul este acoperit cu păr scurt, culoarea variind după rasă. Capul are un bot lung, cu buze umede. Pe ele se găsesc nările. Urechile sunt mobile, ochii sunt mari. De gât atârnă o cută de piele, numita salba. Coarnele sunt goale în interior. Trunchiul voluminos se termina cu o coada lungă, cu peri în vârf. Pe partea ventrala se găsește o mamela cu patru mameloane.
Fiecare picior se termina cu două degete, învelite în copite cornoase care protejează degetele.
Vaca are pe mandibula 6 incisivi lati, tăiosi, îndreptați oblic înainte. Pe maxilar ei lipsesc, partea anterioară a acestuia fiind acoperita cu o lama cornoasa. Urmează un loc gol, numit bara, caninii lipsind. Măselele au pe suprafața lor creste de smalț în formă de semilună.
Hrănirea: Stomacul vacii deține 4 încăperi
și-anume, următoarele: burduf (erbar), ciur, foios și cheag. Această alcătuire este o adaptare la o hrană vegetala păscuta și înghițita repede. Burduful, (vizibil), are o capacitate de aproximativ 20 l; în el se depozitează iarba. Ciurul și foiosul au pereții încrețiti, iar în cheag se produce sucul gastric.
Înmulțirea: O dată pe an vaca da naștere unui vițel, pe care-l hrănește cu lapte produs de mamela.
Alte întrebări interesante