Limba română, întrebare adresată de Alesia33, 9 ani în urmă

care sunt intreburintele dopului de pluta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tcacencupanchiusa
2

Alegerea dopurilor de pluta este influentata de tipul sticlei care va fi folosita, tipul de vin si durata de pastrare a acestuia, cat si de tratamentele aplicate dopurilor. Dopul trebuie sa adere bine la gatul sticlei pentru a evita schimburile de gaz/lichid atat de nefaste pentru calitatea vinului.

Dupa algerea dopurilor utilizatorul trebuie sa respecte anumite conditii de depozitare si de igiena, controland strict si procesul de imbuteliere. Conditiile de depozitare sunt în general indicate de furnizor, in cazul respectarii lor, riscurile de alterare/contaminare a dopurilor si implicit a vinurilor sunt mult diminuate. Locul de depozitare trebuie sa fie curat şi aerisit, ferit de mirosuri. Trebuie de asemenea evitat contactul cu solul. Temperatura depozitului sa fie de 15-20°C, în caz contrar se observa deterioarea structurii, uscarea în cazul caldurii, respectiv intarirea în cazul temperaturilor prea scazute. Umiditatea trebuie sa se situeze intre 50-70%, nerespecarea acestor valori poate duce la dezvoltarea mucegaiurilor si a florei bacteriene.

In timpul îmbutelierii trebuie să se tină seama de urmatoarele aspecte importante:

- Compresia dopului nu trebuie sa depaseasca 15,5 mm in diametru, introducerea lui trebuind sa se faca cat mai repede pentru evitarea plierii extremitatii inferioare.

- Supletea dopului care-i permite acestuia sa se contracteze fara a suferi modificari.

- Elasticitatea dopului, proprietate caracteristica dopurilor de calitate superioara, care determina o aderenta ridicata a dopului la sticla. Compresia exercitata de instalatiile de îmbuteliat trebuie reglata în functie de diametru, controlul respectarii acestui element trebuie facut cat mai des. În cazul unor reglari defectuoase, apare riscul ruperii unor parti din dop provocand astfel o slaba etanseizare si prezenta prafului de pluta in vin.

- Imbutelierea trebuie sa asigure mentinerea unui spatiu de 15mm intre vin si dop, cu scopul de a permite o compensare a volumului in cazul variatiilor de temperatura. Daca in timpul imbutelierii gatul sticlei este umed, exista riscul alunecarii dopului, putand provoca formarea de pliuri si dezvoltarea microorganismelor. La finalul imbutelierii se recomanda ca sticlele sa fie mentinute în pozitie verticala cel putin 24 de ore, permitand astfel dopului sa revina la forma initiala.

 

Alte întrebări interesante