Limba română, întrebare adresată de fagateanuiustin84, 8 ani în urmă

care sunt partile de vorbire si exmple

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de wwionutww
4
Părțile de vorbire din limba română: substantivul, adjectivul, pronumele, numeralul, verbul, adverbul, interjecția, articolul, conjuncția, prepoziția.
Subsantivul-Parte de vorbire care denumește lucruri, ființe sau noțiuni abstracte și care se modifică după număr și caz.
Verbul-Parte de vorbire care exprimă o acțiune sau o stare și care se caracterizează prin flexiune proprie.
Pronumele-Parte de vorbire flexibilă care ține locul unui substantiv.
Numeralul-Parte de vorbire flexibilă care exprimă, sub diferite aspecte, un număr, o determinare numerică a obiectelor sau ordinea obiectelor prin numărare.
Adverbul-Parte de vorbire, în general neflexibilă, care determină sensul unui verb, al unui adjectiv sau al altui adverb, arătând locul, timpul, modul, cauza sau scopul.
Adjectivul-Parte de vorbire flexibilă care arată o însușire a unui obiect sau a unei ființe și determină numele acestora, acordându-se cu ele în gen, număr și caz.
Prepoziția-Parte de vorbire neflexibilă care exprimă raporturi sintactice de dependență între părțile unei propoziții legând două părți de propoziție diferite.
Articolul-Parte de vorbire flexibilă care individualizează substantivul, adjectivul sau (mai rar) alte părți de vorbire și care marchează diverse funcții gramaticale ale cuvintelor pe care le însoțește.
Conjuncția-Parte de vorbire neflexibilă care leagă două propoziții într-o frază sau două cuvinte cu același rol sintactic într-o propoziție.
Interjecția-
Parte de vorbire neflexibilă de tip special, care exprimă sentimente și manifestări de voință sau care imită sunete și zgomote.

Sper că te-am ajutat!!!
Alte întrebări interesante