Chimie, întrebare adresată de buythings16, 8 ani în urmă

Care sunt pasii pentru a putea scrie structura Lewis a unei formule mai ample cum ar fi C6H12O6. O referinta catre un asemenea tutorial complet este la fel de buna ca raspuns.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iannispatriciu
2

Răspuns:

Explicație:

Voi considera ca stii deja cum se scrie, in general, o formula Lewis, dar daca gresesc te rog sa imi spui si voi mai completa raspunsul.

Asta e o intrebare mai complicata, deoarece depinde foarte mult de tipul moleculei tale. Daca nu primesti informatii aditionale din datele problemei / cerinta atunci ai de a face cu foarte multi izomeri. Cu formula ta, C6H12O6, se pot forma alcooli nesaturati, acizi cu grupari OH, alcooli ciclici si combinatii ale acestora, plus izomerii de catena. Nesaturatia echivalenta a unei molecule organice te poate ajuta:

NE = \frac{2 + \sum{}{a(n-2)}}{2}

a este numarul de atomi X din molecula, iar n este valenta elementului.

Daca NE = 0, atunci este vorba de un compus saturat ex. un alcan sau un alcool simplu.

Daca NE diferit de 0, atunci avem perechi de hidrogen lipsa. Ca si exemplu, pentru NE = 1 (cazul moleculei tale), inseamna ca avem 1 pereche de hidrogen lipsa, ceea ce poate insemna o alchena, un ciclu, un acid, o cetona, fara a lua in considerare ce mai este pe langa.

De obicei, natura moleculei ti se va dezvalui prin diferite reactii care iti spun ce grupe active prezinta.

O alta problema este izomeria de catena si izomeria de pozitie. Aici nu prea sunt multe indicii, decat cateva reactii care sunt posibile doar la anumite configuratii.

Scrierea acestor structuri e mai de graba un exercitiu de imaginatie ajutat de date stiintifice, decat un proces rigid si bine definit.

Eventual, daca ai o cerinta care insoteste aceasta molecula, ti as putea spune ce indicii iti sunt folositoare.

Alte întrebări interesante