Limba română, întrebare adresată de myky9, 9 ani în urmă

Care sunt persoanjele principale, secundare, colective din O scrisoare pierduta?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de demianandreea4
2

      Procedeele de caracterizare folosite  de  autor  sunt: caracterizare directă şi indirectă, autocaraterizarea. O scena reprezentativă pentru toate modalităţile de caracterizare ar fi actul II, scena IX care ne prezintă  încăierarea  dintre  Nae Caţavencu şi Ştefan Tipătescu.

 

           

             Nae Cațavencu, avocat, director-proprietar al ziarului Răcnetul Carpaților, prezident-fundator al Societății enciclopedice-cooperative "Aurora economică română", este unul dintre cele mai cunoscute personaje din piesa de teatru "O scrisoare pierdută" a lui Ion Luca Caragiale, un reprezentant tipic al demagogiei politice. Potrivit clasificării lui Pompiliu Constantinescu, Nae Cațavencu reprezintă tipul politic și al demagogului.

             Zaharia Trahanache este unul din personajele principale ale comediei "O scrisoare pierdută" a lui Ion Luca Caragiale, soțul cochetei adulterine, Zoe Trahanache. Deși în aparență, Zaharia Trahanache, care este sensibil mai în vârstă comparativ cu Zoe și Tipătescu, este mai încet în gândire și mai ușor de dus de nas, conform clișeului său verbal folosit foarte frecvent, "Ai puṭintica rǎbdare, stimabile!", care pare a-l caracteriza, în realitate este un individ abil și oportunist care acceptă situația de adulter a soției sale în favoarea propriului său interes.

             Zoe Trahanache este unicul personaj feminin al comediei lui Ion Luca Caragiale "O scrisoare pierdută" sau „cocheta adulterină”, așa cum a fost etichetată de criticul interbelic Pompiliu Constantinescu

            Pristanda este unul dintre personajele piesei de teatru O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale. Angajat al primăriei orașului provincial unde se desfășoară acțiunea piesei, Pristanda este în realitate omul bun la toate al prefectului Ștefan Tipătescu, care îl folosește adesea ca un fel de slugă personală. Pristanda (articulat, pristandaua) este și numele unui dans tradițional românesc asemănător cu brâul, în care se bate pasul pe loc. Personajul Pristanda, precum pristandaua, este caracterizat de lipsa progresului, prin baterea pasului pe loc, respectiv de faimoasa sa numărare a celor 44 de steaguri, care de fapt erau 11, calculate și menționate de 4 ori, "Două la primărie, două la prefectură, ... , curat murdar, coane Fănică."

            Monologul lui Pristanda din actul I scena II suna: "Grea misie, misia de polițai...Și conul Fănică cu coana Joițica mai stau să-mi numere steagurile...Tot vorba bietei neveste, zice: "Ghiță, Ghiță, pupă-l în bot și papă-i tot, ca sătulul nu crede la ăl flămând..." Zic: curat! De-o pildă, conul Fănică: moșia, moșie, foncția, foncție, coana Joițica, coana Joițică: trai neneaco pe banii lui Trahanache...babachii" Personajul are ticuri verbale precum "curat"(curat caraghioz! , curat mișel!)care defapt frizează prostia.

           Cetățeanul turmentat este un personaj nenominalizat din piesa O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, care apare ca un leitmotiv în diferite faze ale evoluției tempoale a acțiunii. În ciuda aparentei prezentări nemăgulitoare, Cetățenul turmentat reprezintă, dintre toate personajele piesei, singurul care se apropie de omul obișnuit de pe stradă, ale cărui nedumeriri simple, dar pline de bun simț, reflectă deziluzia și chiar consternarea oamenilor normali în fața murdăriei proceselor electorale ale unei democrații aparent participativă, dar falsă și orchestrată în realitate.

          Agamemnon Dandanache, prezentat ca Agamiță Dandanache, este un personaj din piesaO scrisoare pierdută a dramaturgului român Ion Luca Caragiale. Caracterizat ca fiind "mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu", Dandanache este tipul politicianului lipsit de orice scrupule (fiind, de fapt, ultimul posesor al scrisoricii pierdute) trimis de partidul de guvernământ în "provincie", adică de la "centru", pentru a culege laurii victoriei aranjate a unor alegeri locale.

         Tache Farfuridi, avocat, membru al acestor comitete și comiții.

         Iordache Brânzovenescu avocat, membru al acestor comitete și comiții.

         Ștefan Tipătescu, prefectul județului.

Alte întrebări interesante