Geografie, întrebare adresată de cristinamari25, 8 ani în urmă

Care sunt principalele resurse extraatmosferice și atmosferice

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
45

Salut !

Resursele extraatmosferice și atmosferice

Din spațiul extraatmosferic ajung pe pământ radiații solare, radiații cosmice și diferite particule rezultate din descompunerea meteoriților ce pătrund în atmosferă.

Din energia totală emisă de soare doar o mică parte intră-n contact cu pământul, acesta având valori diferite-n diferite puncte ale planetei. În zona ecuatorială întâlnim o valoare cuprinsă între 180-240 kcal / cm² / an, în zona temperată 120-180 kcal / cm² / an, iar în zona polară sub 80 kcal / cm² / an.

Energia solară este utilizată de om în câteva direcții:

1. încălzirea apei pentru căldură, nevoile menajere, sere prin intermediul panourilor solare. Este frecvent  întâlnită sau folosită în unele state dezvoltate din punct de vedere economic: SUA, UK, dar și de către state care înregistrează o valoare crescută de energie solară: Israle, Australia, țări ale Asiei Centrale;

2. pentru producerea de energie electrică în SUA, Mexic, China, Japonia, Italia, Spania;

3. convertirea radiației solare în surse de energie prin intermediul sateliților și a stațiilor interplanetare;

4. desalinizarea apei, a mărilor și a oceanelor: țări din peninsula Arabia;

Resurse atmosferice:

1. energia eoliană - constituie o resursă folosită de multe secole în navigația maritimă, în unele activități meșteșugărești ... iar în ultimul timp, pentru producerea de energie electiră prin intermediul centralelor eoliene în Italia, Spania, Rusia, Franța, Canada, Japonia, SUA.

Alte întrebări interesante