Chimie, întrebare adresată de studentbth, 8 ani în urmă

Care sunt proprietățile caracteristice gazelor rare ?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de olteanuandrei
4

Răspuns:

Gazele nobile, cunoscute și ca gaze inerte sau gaze rare, sunt situate în grupa VIII a tabelului periodic . Aceasta este coloana de elemente de pe extrema dreaptă a tabelului periodic. Grupul VIII este uneori numit Grupul 0. Acest grup este un subset al nonmetalilor. Gazele nobile sunt:

heliu (He)

neon (Ne)

argon (Ar)

krypton (Kr)

xenon (Xe)

Proprietăți gazoase nobile

Gazele nobile sunt relativ nereactive. De fapt, ele reprezintă cele mai puțin reactive elemente din tabelul periodic. Acest lucru se datorează faptului că au o coajă completă de valență. Ei au tendința mică de a câștiga sau de a pierde electroni. În 1898, Hugo Erdmann a inventat expresia "gaz nobil" pentru a reflecta reactivitatea scăzută a acestor elemente, în același mod în care metalele nobile sunt mai puțin reactive decât alte metale. Gazele nobile au energii mari de ionizare și electronegativități neglijabile. Gazele nobile au puncte de fierbere scăzute și toate gazele sunt la temperatura camerei

Utilizările gazelor nobile:

Gazele nobile sunt folosite pentru a forma atmosfere inerte, de obicei pentru sudarea cu arc, pentru a proteja specimenele și pentru a descuraja reacțiile chimice. Elementele sunt utilizate în lămpi, cum ar fi luminile de neon și farurile de tip krypton, și la lasere.

Heliul este utilizat în baloane, pentru tancurile de aer de scufundare cu adâncime și pentru răcirea unor magneți supraviețuiți.

Alte întrebări interesante