Matematică, întrebare adresată de AlexAlx111, 8 ani în urmă

Care sunt regulile de calcul la matematica? In ce ordine se calculeaza fractiile? Chestia asta nu prea am inteles-o niciodata, la tabla cand faceam un exercitiu de genul, profesorul folosea de fiecare data cate o metoda diferita de calcul si nu prea am inteles deloc.
De exemplu daca am  ( 2 + \frac{1}{2} ) * \frac{4}{5}  cum fac ?
De e nu se inmulteste 2 cu 1 ? Explicati-mi pas cu pas ca la prosti, macar asa sper ca o sa inteleg si eu odata ca ne-a zapacit rau profesorul ala cu metodele lui.


Utilizator anonim: Metodele profesorului sunt metodele matematicii. Există câteva reguli simple, pe care le poți folosi dacă ai avut răbdare și voință să le înveți.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bubulete3
1

Faci asa : aduci 2 din prima parenteza la acelasi numitor si va iesi : 4/2 +1/2 =5/2 dupa asta vom face simplificari adica 4 cu 2 si 5 cu 5 si totul va fi egal cu 2. REGULILE DE CALCUL LE POTI CAUTA PE INTERNET.BAfta!

Răspuns de CinevaStrain
0

Voi rezolva intai exercitiul dat de tine:

(2+1/2)•4/5= [(4+1)/2]•4/5=5/2•4/5=2

Mod de lucru: Rezolvam intai paranteza rotunda, avand adunare am adus la acelas numitor pentru ca este o adunare intre fractii, numitorul fiind 2; am inmultit deci prima fractie (2/1 = 2) cu 2 si am obtinut 4/2; am adunat apoi cu cealalta fractie 1/2(se aduna doar numaratorii - cei de sus) si am obtinut 5/2, care apoi vine inmultit cu 4/5 si am obtinut 20/10; adica 2.


Cand ai paranteze, rezolvi intai parantezele rotunde, apoi cele drepte, iar la sfarsit acoladele.
Te uiti bine ce operatii ai in interior, astfel incat intai faci ridicarile la putere, apoi inmultirea/impartirea(in ordinea in care sunt scrise) si la sfarsit adunarea/scaderea(in ordinea in care sunt scrise).

Spor!


CinevaStrain


AlexAlx111: Sa-ti dau un exemplu de exercitiu mai complicat

E(x) = (\frac{2}{x-1} - \frac{1}{x+1} ) : \frac{x^2+2x - 3}{x^2 - 2 x +1 }

M-am uitat la videoclipul asta si nu inteleg de ce :
x^2 + 2x - 3 = x^2 - 3x - x - 3 = x(x+3) - (x+3) =====> (x+3)(x-1)
De unde l-a scos pe (x-1) ?
Asa se rezolva toate exercitiile de genul sau ? De unde stiu cand sa rezolv exercitiul asa si cand sa aplic alta regula ?
Asta e videoclipul : https://www.youtube.com/watch?v=OgcDfZqQ3fc

Sper ca ma poti ajuta mersi :)
AlexAlx111: Vad ca nu a mers sa pun direct fractia, oricum ai exemplul in videoclip, poti sa ma lamuresti te rog ? Sa inteleg si eu odata cum se fac exercitiile de genul si ce reguli sa aplic, daca stii si vreun site cu exemple e binevenit.
Alte întrebări interesante