Studii sociale, întrebare adresată de anabusu, 9 ani în urmă

care sunt sancţiunile pe care le pot primi persoanele fizice sau juridice in cazul neachitarii impozitului la termenul stabilit?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Vio2104
0
Prin lege, se face o distincţie clară, din punct de vedere a sancţiunilor care se aplică, între obligaţiile fiscale cu reţinere la sursă, faţă de obligaţiile fiscale care nu sunt cu reţinere la sursă.

Faţă de obligaţiile fiscale care nu sunt cu reţinere la sursă, neplata obligaţiilor fiscale cu reţinere la sursă este supusă unor sancţiuni mult mai numeroase şi deosebit de mari care, în unele perioade, precum în prezent, este încadrată şi ca infracţiune şi pedepsită cu închisoare de până la 5 ani.

Prevederile legale în vigoare în prezent (februarie 2012) stipulează că, pentru aceeaşi faptă, de nevărsare de contribuţii cu reţinere la sursă, se pot aplica următoarele patru sancţiuni: (1) dobânzi de întârziere; (2) penalităţi de întârziere; (3) amenzi şi (4) închisoare.

Pe aceeaşi perioadă de timp, pentru obligaţiile fiscale care nu sunt cu reţinere la sursă se prevede numai o singură sancţiune, respectiv numai cea cu dobânzi de întârziere.

O analiză a argumentelor în baza cărora se aplică sancţiuni foarte diferite între obligaţiile fiscale cureţinere la sursă, faţă de obligaţiile fiscale care nu sunt cu reţinere la sursă, este prezentată în articolul intitulat „Consideraţii asupra argumentelor în baza cărora se pot stabili sau nu sancţiuni diferite pentru obligaţiilor fiscale cu reţinere la sursă, faţă de cala care nu sunt cu reţinere la sursă.”

În acest material se prezintă sancţiunile la care poate fi supus un contribuabil pentru contribuţiile şi impozitele cu reţinere la sursă, restante la plată.

I. DOBÂNZILE DE ÎNTÂRZIERE

Se calculează distinct pentru fiecare obligaţie fiscală neachitată la termenul de plată.

Începând cu data de 10 aprilie 2011, alin. (7) al art. 120 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003privind Codul de procedură fiscală are următorul cuprins (sublinierile ne aparţin):

Art. 120. Dobânzi

(1) Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

(2) Pentru diferenţele suplimentare de creanţe fiscale rezultate din corectarea declaraţiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenţei creanţei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia, inclusiv.
(3) În situaţia în care diferenţele rezultate din corectarea declaraţiilor sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative în raport cu sumele stabilite iniţial, se datorează dobânzi pentru suma datorată după corectare ori modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii acesteia inclusiv.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se datorează dobânzi după cum urmează:
a) pentru impozitele, taxele şi contribuţiile stinse prin executare silită, până la data întocmirii procesului-verbal de distribuire inclusiv. În cazul plăţii preţului în rate, dobânzile se calculează până la data întocmirii procesului-verbal de distribuire a avansului. Pentru suma rămasă de plată, dobânzile sunt datorate de către cumpărător;
b) pentru impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat de către debitorul declarat insolvabil care nu are venituri şi bunuri urmăribile, până la data trecerii în evidenţa separată, potrivit prevederilor art. 176.
(5) Modul de calcul al dobânzilor aferente sumelor reprezentând eventuale diferenţe între impozitul pe profit plătit la data de 25 ianuarie a anului următor celui de impunere şi impozitul pe profit datorat conform declaraţiei de impunere întocmite pe baza situaţiei financiare anuale va fi reglementat prin norme metodologice aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(6) Pentru obligaţiile fiscale neachitate la termenul de plată, reprezentând impozitul pe venit, se datorează dobânzi după cum urmează:
a) pentru anul fiscal de impunere, dobânzile pentru plăţile anticipate stabilite de organul fiscal prin decizii de plăţi anticipate se calculează până la data plăţii debitului sau, după caz, până la data de 31 decembrie;
b) dobânzile pentru sumele neachitate în anul de impunere, potrivit lit. a), se calculează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor până la data stingerii acestora inclusiv;
c) în cazul în care impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuală este mai mic decât cel stabilit prin deciziile de plăţi anticipate, dobânzile se recalculează, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui de impunere, la soldul neachitat în raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuală, urmând a se face regularizarea dobânzilor în mod corespunzător.
Alte întrebări interesante