Care sunt Valorile Religiei?
Răspunsuri la întrebare
Civilizația în care trăim, izvorâtă din Cuvântul Evangheliei Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, împletită cu elemente iudaice și greco-romane, la care se adaugă și contextul influențelor culturilor locale, a născut civilizația euroatlantică de astăzi, care are la bază creștinismul. Forța acestei civilizații bimilenare stă în credința creștină a celor care împărtășesc aceste valori.
Civilizația noastră are ca simboluri ale dăinuirii ei milenare marile catedrale europene, care mărturisesc credința creştină a înaintașilor noștri. Toate acestea ne arată că ei au înțeles cuvântul Sfântului Apostol Pavel, că Biserica este „stâlp şi temelie a adevărului” (1 Timotei 3, 15). De la ei noi am primit adevărul apostolic că misiunea Bisericii în această lume a fost şi este mântuirea celor care mărturisesc pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu. Biserica păstrează veșnicia în istorie și conferă istoriei perspectiva veșniciei. Biserica este trupul lui Hristos, care transcende spațiul și timpul, deschizându-le oamenilor o comuniune supratemporală și transcendentă cu Dumnezeu, unde toate sunt prezente în Sfântul Duh. În Biserică sunt răscumpărate întregul timp și întreaga lume. Ceea ce Dumnezeu a oferit lumii se află în Biserică și se predă omului spre mântuirea și înnoirea lui.
Omul timpurilor noastre trebuie să înțeleagă că Biserica este spațiul mântuirii. De aceea, să nu uităm că toată societatea noastră creștină este clădită pe valorile credinței în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Astfel, lumea noastră s-a zidit pe valorile izvorâte din iubirea creştină, adusă de vestea cea bună a Evangheliei. Pornind de aici, pentru creştinul de astăzi este foarte important să-şi cunoască credinţa în detaliile ei, pentru a o putea mărturisi şi pentru a putea arăta că este cu adevărat următor al lui Hristos, păstrându-şi astfel identitatea creștină.
(pr. Ciprian Florin Apetrei, Ziarul Lumina)