CARTEA Pe acelaşi birou, cartea și computerul stau tăcute. Cu ambele coperte cartonate și colorate în culori pastelate, cartea de povești s-a ridicat pe cotor să-l privească pe Victor. Fără zgomot se aşeză la 9loc. E seara târziu și Victor a adormit cu gândul la ziua de mâine. E ultima zi de şcoală. Va intra în vacanță. Abia aşteaptă. Doreşte să aibă mult, mult timp liber pe care să și-l petreacă în cele mai plăcute moduri. Tu ce cauti aici? întrebă computerul mirat. Nu te cunosc. Nu te-am mai văzut. Pe aici umblă doar manuale. Ssst! vorbeşte în şoaptă, Victor a adormit. - Sigur nu se aude. Visează aventuri cu dragonul din jocul la care tocmai a trecut de nivelul doi, spuse computerul pe care Victor îl uitase pornit. -Atrecut de nivelul doi? Adică...cum? a întrebat cartea nedumerită. -Adică a parcurs nişte etape în joc şi acum poate trece mai departe la altele. -Aha.. așa...cum ai citi un capitol dintr-o carte şi poți trece la următorul. - Cam așa ceva, dar mult mai interesant. - Mai interesant decât să citești? Nu cred! Cu fiecare carte citită ai ocazia să înveți ceva nou despre fapte, oameni şi vieţuitoare. Înveți cuvinte noi şi expresii pe care nu le stiai. - Dar jocul este ca un film în care câteodată tu hotărăşti ce se întâmplă. Culorile şi personajele sunt atractive. -Dar dacă te joci prea mult, culorile și personajele te obosesc. Cititul însă te relaxează, te face să te simți mai bine. Şi să ştii, lectura te face să devii mai isteț, îți dezvoltă cultura generală. - şi cu ajutorul meu îți poți dezvolta cultura generală! Și poți face multe alte lucruri pe care cu o carte nu le poți face. De exemplu, să te vezi cu cineva la distanţă sau să afli informatii de ultimă oră despre un anumit lucru. E adevărat, dar eu mă refeream la petrecerea timpului liber: cu jocuri pe cal- culator sau citind o poveste? -Aaa! Ai dreptate! Multe ore în faţa calculatorului îți afectează atenția, însă, citind, te vei concentra mai bine și pentru mai mult timp. -Deci îmi dai dreptate! - Da, sigur! Eu sunt util, tu ești utilă. Dar dacă sunt folosit în exces... dăunez grav sănătății, pe când tu, cu cât eşti mai folosită, cu atât mai multe are de câştigat cel care te utilizează. dimineață calculatorul era foarte obosit doar funcționează toată noaptea carte realini citită și așteptați să vadă ce se întâmplăVictor va observa mama lui o așezate cu grinzi de pe birou după ce adorm sa Victor a luat cartea și a început să o răsfoiască are multe povești și imagini atractive Astăzi voi citi o poveste în fiecare zi voi citi o poveste îi spuse Victor
1.Scrie pe trei coloane cuvinte din text care denumesc ființe lucruri calități stări acțiuni
2.Alege din text șase substantive la numărul singular și trecere la numărul plural
3.Alege din text șase substantive la numărul plural și trei cele la numărul singular
4.Alege din text trei replici transformi vorbirea directă în vorbirea indirectă
5.Scrie câte un proverb despre carte și despre sănătate ajutor dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1.
ființe
Victor
dragon
personaje
oameni
vietuitoare
mama
lucruri
carte
birou
computer/calculator
coperte
manuale
joc
grinzi
lectura
calităti/stări/actiuni
stau tăcute
cartonate si colorate
se asează
a adormit
dezvolta
relaxeaza
a inceput
sa rasfoiasca
vorbește
dorește
citind
petreacă
folosit in exces
dăunez grav
atractive
funcționează
util
devii mai isteț
afecteaza atenția
concentra mai bine
sa te simti mai bine
afectează sanatatea
2.carte-cărți
computer-computere
lectură-lecturi
dimineata-dimineți
ziua-zile
poveste-povesti
3.informații-informație
grinzi-grindă
imagini-imagine
povesti-poveste
culorile-culoare
coperte-copertă
4."-A trecut de nivelul doi?"=el întreabă dacă a trecut de nivelul.
"Dar dacă sunt folosit in exces...dăunez grav sanătatii..."=Calculatorul îi spune cărtii că dacă este folosit in exces,dăunează grav sanatații.
"Mai interesant decat sa citești?"=Cartea intreabă retorică că e mai interesant decat să citești".
"Multe ore in fata calculatorului iti afecteaza sanatatea"=Cartea explica că utilizarea in exces a calculatorului iti poate afecta sănătatea.
5.carte-De fiecare dată cand deschizi o carte inveti ceva.
sănatate-Prima bogătie este sănatatea.