Limba română, întrebare adresată de liviapavel123, 8 ani în urmă

cat mai mult mersi dau coroana

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Carilyn
1
Pastelul este o specie a liricii peisagistice in care sunt creionate, prin intermediul descrierii, aspecte semnificative din natura, anotimpuri sau momente ale zilei, poetul exprimadu-si discret sentimentele generate de acestea.
Poezia "Vara" de Otilia Cazimir este structurata in 4 catrene, cu o rima imbratisata si o masura a versurilor de 13 silabe.
Titlul poeziei este alcatuit dintr-un substantiv comun, ce desemneaza un anotimp, infatisand perfect tema pastelului care este caderea serii, a trecreii timpului, in cea mai calda perioada a anului, avand ca motive literare pescarusii, pescarii, Siretul...
Modul de expunere predominant este descrierea in care se urmareste planul apropiat-departat(sau imagine de ansamblu-detalii semnificative, tu alegi, eu nu sunt prea sigura). Aceasta prezinta si cateva structuri specifice precum: substantiv-adjectiv:"biet pescar" sau verb-adverb:"pier incet", prin care isi dovedeste existenta.
Limbajul artistic este concretizat prin figuri de stil, dintre care amintim:comparatii:"Si inserarea, ca un val", "Ca un copil ce-a plans prea mult",personificari:"Mi-adoarme sufletu-mpacat"(aici mai poti pune tu cateva epitete, metafore, inversiuni, aliteratii, asonante etc ,daca vrei bineinteles), dar si imagini artstice care dau viata poeziei: vizuale:"Apune soarele-n vapai","De jos, din ceata de pe prund","Pe sub rachitile din deal" etc(din nou,aici mai poti adauga cateva imagini artcistice daca consideri ca este nevoie).
O alta particularitate este accea ca intalnim cuvinte care apartin anumitor campuri lexicale, cum ar fi campul lexical al formelor de relief :"deal","vai".
Eul liric se afla intr-o maniera contemplativa, fiind intr-o continua stare de admiratie pentru peisajul descris.
In concluzie,datorita trasaturilor specifice intalnite in text, putem afirma faptul ca poezia "Vara" de Otilia Cazimir apartine speciei de pastel a genului liric.


Alte întrebări interesante